in

Evropski parlament usvojio rezoluciju “Pandora papiri”, traže istragu i za Mila Đukanovića

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su za rezoluciju “Pandora Papers” – Pandora papiri, nakon otkrića mreže istraživačkih novinara o globalnoj utaji poreza i prevarama, javio je dopisnik RTCG iz Brisela.

U rezoluciji su kritikovani i predsjednik Milo Đukanović, kao i svi ostali učesnici u ovoj aferi. Prije tri godine, predsjednik Đukanović dobio je pohvale i aplauze od parlamentaraca, međutim danas je naišao na kritike i osudu.

“Usvajajući rezoluciju sa 578 glasova za, 28 protiv i 79 uzdržanih, poslanici su identifikovali ono što smatraju “najhitnijim mjerama koje EU treba da preduzme kako bi zatvorila rupe koje trenutno omogućavaju izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Poslanici su pozvali na preduzimanje pravnih radnji protiv zemalja EU koje ne sprovode na odgovarajući način postojeće zakone, kritikujući sadašnje i bivše premijere i ministre država članica EU čije su aktivnosti otkrivene u Pandora papirima.

Autopijac.com

Evropski poslanci, kako se navodi u saopštenju, izrazili su posebnu osudu za EU političare, kao i bivše evropske političare Andreja Babiša, češkog premijera, Nikosa Anastasiadesa, predsjednika Kipra, Vopke Hoekstra, holandskog ministra finansija, Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera, Džona Dalija, bivšeg malteškog ministra i komesara EU – svi su pomenuti u Pandorinim papirima. Ilham Alijev, predsjednik Azerbejdzana, i Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, takođe su direktno kritikovani u rezoluciji.Parlament poziva države članice i Komisiju da učine više u pogledu identifikacije i razmjene informacija o stvarnim vlasnicima, a to su osobe koje na kraju profitiraju od struktura front kompanija.Evropski poslanici takođe ističu da brojne države članice kasne u primjeni postojećih pravila namijenjenih suzbijanju pranja novca i izbjegavanja plaćanja poreza. Od Komisije se takođe traži da objavi predloge koji regulišu šeme “zlatnog državljanstva” i boravišta i da procijeni “efikasnost identifikacije politički izloženih osoba”..

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Više od trećine građana Srbije neodlučno oko vakcine

Sandžak: U požaru izgoreli pomoćni objekti i sijena