in

Erdogan: Vršimo pripreme za prvi građanski Ustav naše zemlje

Predsjednik Republike Turske i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se u okviru te stranke vrše potrebne pripreme za prvi građanski Ustav Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ukoliko uskladimo prijedloge drugih stranaka i pripreme AK Partije u vezi s novim Ustavom Turske, možemo očekivati rezultat prije stanke u radu parlamenta”, kazao je Erdogan u obraćanju klubu zastupnika AK Partije.

“Zaista ste naporno radili u dosadašnjem mandatu, izvršavali ste vrlo važne aktivnosti. Nadam se da ćete na isti način nastaviti raditi u parlamentu kao i u svim našim gradovima”, rekao je Erdogan.

Posebno je naglasio značaj djelovanja zastupnika u okviru državnog parlamenta.

“Parlament je uspostavio Republiku Tursku. Uveo je zemlju u višestranački politički život. Oživio je nacionalnu volju nakon svakog puča. Također je podržao i korake demokratskog i ekonomskog razvoja države”, kazao je.

Erdogan je govorio i o važnosti donošenja novog Ustava.

“Zaista smo iskreni u prijedlogu za pripremu prvog građanskog ustava naše zemlje, koji smo stavili na dnevni red Turske. AK Partija i Narodna alijansa u tom smislu već vrše potrebne pripreme”, istakao je Erdogan.

Napomenuo je da bi i druge partije trebale javnost upoznati sa svojim ustavnim prijedlozima.

Istakao je da je Turska prelaskom na predsjednički sistem upravljanja napravila vrlo bitan korak na putu napretka, što je bilo očigledno i tokom pandemije koronavirusa.

“Dok se mnoge države, uključujući i razvijene zemlje, i dalje bore sa političkim, ekonomskim i socijalnim poteškoćama, mi smo uspjeli da se pozitivno krećemo u svim oblastima, od zdravstva do industrije”, kazao je Erdogan.

Izvor: trt.net.tr

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

U Tunisu pao helikopter, poginila tri vojnika

Njemački list Taz: Srpski i hrvatski političari žurno rade na razbijanju BiH