in

Erdogan u New Yorku: Islamofobija se pretvorila u trend koji ugrožava svakodnevni život muslimana

Turska preuzima vodeću ulogu u borbi protiv islamofobije na međunarodnim platformama, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje će prisustvovati 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).
– Borimo se protiv smrtonosnijeg i podlijeg virusa. Ovaj virus, opasan poput koronavirusa, naziva se islamofobija – rekao je Erdogan na skupu koji je u New Yorku organiziralo Tursko-američko nacionalno vijeće.

– Ovaj se virus vrlo brzo širi zemljama koje su godinama predstavljane kao kolijevke demokratije i slobode – dodao je turski predsjednik.

Napomenuo je da se islamofobija pretvorila u trend koji ugrožava svakodnevni život muslimana kao i socijalni mir.

Erdogan je, između ostalog, kao primjere naveo Organizaciju islamske saradnje i Ujedinjene nacije, kao platforme gdje Turska poduzima napore protiv islamofobije.

– Podržavamo također sve oblike napora da se uklone sve prijetnje našoj religiji i našoj braći muslimanima – dodao je.

On je također zatražio i podršku američkih muslimana u borbi koju vodi Turska.

Autopijac.com

Erdogan je doputovao u New York kako bi u utorak prisustvovao 76. sjednici Generalne skupštine UN-a, gdje će svjetski lideri održati godišnja obraćanja. Prije svog obraćanja, Erdogan je nakratko posjetio i novi Centar “Turkevi” (Turska kuća) koja se nalazi na Manhattanu preko puta sjedišta UN-a, a koju će svečano i otvoriti danas.

Istakao je tom prilikom da je neboder sa 36 spratova “spomenik ponosa” koji će funkcionisati ne samo kao dom za Turke, već i za zajednicu američkih muslimana. Erdogan se također dotakao i pitanja terorističkih organizacija PKK, YPG i FETO, čije pristalice nalaze utočište u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je pozvao članove tursko-američke zajednice da nastave informisati svoje američke kolege o pravom licu ovih terorističkih organizacija.

– Bez obzira koliko velika bila, nijedna laž ne može stajati nasuprot suncu istine – rekao je Erdogan i naglasio značaj jedinstva protiv takvih organizacija.

Komentarišući FETO, Erdogan je kazao da se radi o krvoločnoj terorističkoj organizaciji koja skriva svoje tamno lice pod maskom obman

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Obilježena 18. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari: Historija će govoriti i poslije svih majki

Vučić: Još sinoć smo znali šta Priština planira /VIDEO/