in

Erdogan: Do sada je 163 milijarde lira depozita prebačeno u zaštićeni sistem |

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da ta zemlja u Afganistan šalje humanitarnu pomoć od 700 tona hrane, odjeće, medicinskih proizvoda i drugih osnovnih potrepština, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je predsjedavao sjednicom turskog kabineta, a potom je u obraćanju naciji komentirao aktuelnu situaciju u toj zemlji i regiji.

“Naredne godine u ovo doba ćemo imati znatno drugačiju fotografiju Turske pred sobom i stat ćemo pred naš narod. Tada ćemo svi vidjeti sram onih koji nisu mogli ili htjeli vidjeti i koji su nipodaštavali put kojim idemo s ciljem izgradnje velike i snažne Turske“, kazao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio da je prošle sedmice boravio u važnoj posjeti u Albaniji, gdje je održao sastanke s najvišim zvaničnicima, predao 522 stambene jedinice koje je Turska izgradila u Laču za žrtve zemljotresa iz 2019. godine i posjetio restauriranu Ethem-begovu džamiju u Tirani, čije zvanično otvorenje se očekuje u narednim mjesecima.

On je istakao da je gostoprimstvo i ukazano poštovanje u Albaniji dobar pokazatelj dobrih veza koje Turska ima sa svim svojim prijateljima na Balkanu.

“Jučer smo s Balkana dočekali još jednog važnog gosta, uvaženog predsjednika Srbije Aleksandra Vučuća. Razgovarali smo detaljno o bilateralnim odnosima i situaciji u regiji, prvenstveno o posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Komentirajući aktuelnu ekonomsku situaciju s akcentom na jačanje turske valute, Erdogan je kazao da je do sada 163 milijarde lira depozita prebačeno u tečajno zaštićeni sistem.

“Želimo podršku da Tursku učinimo mjestom gdje svi rade svoj posao i štede u lirama“, kazao je Erdogan.

On je također kazao da se uz potporu Kreditno-jamstvenog fonda privodi kraju priprema paketa za zaštitu zapošljavanja i razvojno prioritetnih poslovnih i investicijskih kredita u Turskoj.

“Nećemo oprostiti onima koji opakim kalkulacijama naškode našoj zemlji u kritičnom razdoblju kroz koje prolazi“, poručio je Erdogan i dodao da današnja Turska nije nalik onoj iz kriznih 1970-ih ili 1990-ih godina, već da je snažna država na međunarodnom poligonu koja se može oduprijeti svim vanjskim pritiscima.

Predsjednik Turske je također kazao da su milioni Afganistanaca ugroženi višedecenijskom krizom, prekidom međunarodne pomoći, sušom i aktuelnim vremenskim nepogodama te je najavio humanitarnu pomoć.

“Odlučni smo da u ovom teškom periodu ne ostavimo da naša afganistanska braća ostanu sama. Uz podršku deset organizacija civilnog društva i pod koordinacijom AFAD-a spremamo dobrotvorni voz kojim ćemo u Afganistan poslati 700 tona hrane, odjeće, medicinske opreme i drugih osnovnih potrepština“, kazao je Erdogan.

Izvor Stav

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Ovo je Novopazarac koji je poginuo u pogonu kompanije “Novi Pazar put” |

U NOVOM PAZARU PRONAĐEN MRTAV MUŠKARAC! Policajci zatekli telo na kojem je bilo tragova gareži