in

Eksplozija na Suncu izaziva pometnje

Posledice eksplozije neaktivne Sunčeve pege osetiće se na Zemlji 14. aprila.

Izvor: YouTube/Printscreen/What If

Neaktivna Sunčeva pega AR2987 ekplodirala je 11. aprila i izbacila veliku količinu materijala koji je krenuo prema Zemlji. Posledice ove eksplozije mogle bi da utiču na svakodnevni život na Zemlji.

Prema najavama Centra za prognozu svemirskih vremenskih prilika (SpaceWeather.com), materije izbačene iz ove eksplozije mogle bi da izazovu intezivnu polarnu svetlost u gornjim slojevima Zemljine atmosfere koja se može negativno odraziti na radio-komunikacije.

Kako navodi ”Space Weather” ova eksplozija mogla bi da izazove geomagnetnu oluju u toku dana, što znači da bi moglo biti “manjih uticaja na satelitske veze i slabih fluktuacija u elektroenergetskoj mreži”.

Poznati fenomen polarne svetlosti, koji je na severnoj hemisferi poznat kao ”aurora borealis”, dok se na južnoj hemisferi naziva ”aurora australis”, nastaje onda kada čestice iz ovakvih sunčevih eksplozija dođu u dodir sa Zemljinom atmosferom.

Međutim, ukoliko je Sunčeva aktivnost veća, pojačano delovanje Sunčevog vetra može dovesti do pojave polarne svetlosti na manjim geografskim širinama što može izazvati oštećenja radio-komunikacionih uređaja na Zemlji i veštačkim satelitima.

Osim eksplozije 11. aprila, prema Centru za analizu podataka o solarnim uticajima, nije primećena nijedna druga eksplozija na Suncu usmerena na Zemlju u poslednja 24 sata, osim onoga što je izbacila pega AR2987.

Kako se aktiviraju sunčeve pege?

Sunčeve pege se mogu videti kao tamnije mrlje u odnosu na ostatak površine Sunca i mogu biti vrlo nepredvidive, upravo zbog svojih povremenih aktiviranja.

Sunčeve pege izbacuju ”solarne baklje”, velike plamene snopove sunčeve energije, koje zapravo retko izazivaju bilo kakve udare direktno na Zemlju.

Ali ponekad, kao što je slučaj sa ovom erupcijom, ove baklje mogu izazvati izbacivanje mase, ogromne erupcije plazme i magnetnih polja sa Sunca koje putuju ka svemiru milionima kilometara na sat”, navode iz Centra.

Kako objašnjava Filip Džadž, solarni fizičar iz Opservatorije u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere (NCAR), njihova aktivacija je direktna posledica magnetizma koji se pojavljuje danima i nedeljama kasnije u istom regionu.

(MODNO)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Policajci uhapšeni sa Šarićem

BNF: Sumnjali smo na atentat Zukorlića– Zahtijevamo međunarodnu istragu!