in

EKOLOŠKI USTANAK: U toku građansko samoorganizovanje za odbranu rijeke Raške

blank

Građanska aktivistkinja iz Bograda i programska direktorka Građanske inicijative, Bojana Selaković je na društvenim mrežama označila dolazak na protest u Novom Pazaru, zakazan za nedjelju, 19. jun, ističući da je upravo u toku građansko samoorganizovanje za odbranu rijeke Raške.

Ona je ocjenila da se građani Novog Pazara se po prvi put mobilišu oko jedne ekološke teme “što još jednom dokazuje da su zdravlje i životna sredina definitivne crvene linije ispod kojih nikakve druge podjle nisu bitne.”

“Raška je godinama unazad crna tačka na hidrološkoj mapi Srbije. Posljednji u nizu incidenata koji i dalje traje izazvan je izlijevanjem ogromnih količina nafte nemarom JKP Toplana kojom, kako je i uobičajeno, upravlja nekompetentni kadar SNS-a. Još uvijek nema postupaka protiv odgovornih, nema izvještaja o uticaju na živitnu sredinu i zdravlje ljudi . Ekološki incident se dešava takoreći u centru grada, a štetnom uticaju je izložen ogroman broj ljudi, uključujući i djecu”, napisala je Selaković na svom Facebook profilu, podsjetivši da je skupštinska većina juče odbila da na dnevni red uvrsti raspravu o ovoj temi.

Autopijac.com
blank

“Stop nemaru, hoćemo zdravu životnu sredinu”, navodi neformalna fb grupa uz poruku da se hitno zaustavi izlivanje mazuta u rijeku Rašku i da nadležne službe preduzmu sve potrebne mjere da bi spriječili sva buduća zagađena rijeka.

“Da Zavod za javno zdravlje kao nadležna zdravstvena ustanova, izda izvještaj o uticaju pomenute ekološke katastrofe na zdravlje ljudi, da se pokrenu odgovarajući postupci protiv lica odgovornih za dosadašnju ekološku katastrofu nastalu izlivanjem mazuta, da lica odgovorna za ekološku katastrofu budu hitno smijenjena/razriješena”, piše u zahtjevima najavljenog protesta zakazanog u nedjelju, sa početkom u 16 sati na platou pored rijeke Raške u centru Novog Pazara.

Izvor: Snews.rs

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Pričinjena velika materijalna šteta

Grci u strahu nakon što im je Erdogan zaprijetio ratom zbog militarizacije ostrva