in

Dvojici kreativaca i prijatelja pridružila se ljubav prema biljkama: sada imaju cvjećarnicu s posebnim konceptom

Odrastati Maja Subotić Šušak (30) u Kostreni i Katarina Zlatec (34) u Đurđevcu obilježili su neposredni kontakt sa prirodom i ljubav prema cvijeću. Maja ga je, kaže, naslijedila od bake s kojom je brala samonikle biljke i pravila herbarijume.

S druge strane, Katarina je uvijek sanjala o vlastitoj farmi i vrtu punom cvijeća, a san joj se ostvario prije tri godine kada su sa suprugom Antom kupili kuću u Gornjoj Bistri. Zasadila je mali vrt, počela brati bilje u obližnjoj šumi i praviti vijence za svoj ukus.

Iako su se upoznali kao studenti, budući da su obojica magistrirali vizuelne komunikacije na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu, Maja i Katarina tek su shvatile da dijele isti senzibilitet prema biljkama i estetici zahvaljujući komunikaciji na društvenim mrežama.

Iz toga se razvilo prijateljstvo, ali i poslovna ideja – potpuno drugačiji koncept cvjećare, nazvan “Samonikla”, koji kombinira njihove strasti prema umjetnosti, prirodi i cvijeću.

Pročitajte takođe: Lockdown ju je natjerao da započne vlastiti posao: Vinkovčanka pravi neodoljive vaze, tanjure i šalice

– U jesen prošle godine odredili smo smjer kojim želimo ići, a to je održiva cvjećarstvo – kaže Maja Subotić Šušak. Pristup im je organski, čist, jednostavan, a kreiraju bukete i vijence od suhog i svježeg cvijeća u želji da odraze sirovu ljepotu prirode u svom radu.

Žele nadahnuti ljude

Kao dizajnerima to im je jako važno, tako da kombiniraju biljke i boje koje prenose osjećaj ravnoteže i harmonije šume u sezoni. Kako se svjetski pogled na cvjećarstvo mijenja, tako se i oni nadaju da njihov rad može potaknuti ljude na razmišljanje o održivosti i onome što kupuju. Stoga u proizvodnom procesu koriste samo prirodne materijale – rade bez cvjetne spužve, bez plastike, ljepila, bojenja, izbjeljivanja … Uz to, ne žele sudjelovati u stvaranju nerazgradivog otpada koji nastaje cvjetna industrija, poput plastične ambalaže, kontejnera, ukrasa, vrpci, sintetičke podloge …

Pročitajte takođe: U potrazi za malim Zagrebom: Minijaturne umjetničke instalacije u čast prošlosti

– U inostranstvu, posebno u Australiji, koncept održivog cvjećarstva vrlo je relevantan. U Hrvatskoj je još uvijek u povojima i voljeli bismo da javnost više o tome govori i educira ga. Bere beremo u šumi, uzgajamo ih u vrtu u Gornjoj Bistri i kupujemo od lokalnih proizvođača. Hrvatska uvozi puno cvijeća, dolazi iz Nizozemske, Afrike, putuje avionom do prodavača, zatim do cvjećarnice i tek onda do kupca. A da ostane „svjež“ – tretira se hemikalijama. Naš pristup je drugačiji – kada osoba naruči buket, cvijeće se tek tada bere, priprema i tako dolazi do vašeg doma. Zbog toga naši buketi mogu izgledati svježe i nakon 14 dana – objašnjava Katarina Zlatec.

Za sada se njihove kreacije mogu naručiti putem stranice na Instagramu, ali za mjesec dana planiraju otvoriti cvjećarnicu nedaleko od Kvaternikova trga u Zagrebu, svojevrsni izložbeni salon u kojem će kupci sami moći vidjeti originalnost svog izraza .

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Lockdown ju natjerao na pokretanje vlastitog posla: Vinkovčanka izrađuje neodoljive vaze, tanjure i šalice

Stolar nove generacije: Daje novi život starim stvarima i napravio je zaista jedinstveni poklon za kuma