in

DUŽE RADNO VRIJEME, KRAĆI GODIŠNJI ODMORI: EVO ŠTA OČEKUJE RADNIKE U NJEMAČKOJ

Znači više posla, manje slobodnog vremena, piše Fenix magazin.

S obzirom na očekivano povećanje penzija od 5,2 posto u 2022. godini, njemački ekonomisti su se izjasnili za duže radno vrijeme.

Na bilo koji drugi način dodatni teret za saradnike nije se mogao finansirati, rekli su u petak za Bild istraživači s Instituta za njemačku ekonomiju(IW).

  • Za deset godina Njemačka će imati tri miliona radnika manje. Moramo nadoknaditi ovaj gubitak radnih sati – rekao je istraživač IW-a Thomas Obst za novine.

Umjesto sadašnjeg prosjeka od 33,9 sati sedmično, zaposlenici bi u budućnosti trebali raditi jedan do dva sata više – kao što je već slučaj u Švicarskoj (36,1 sat sedmično) ili u Švedskoj (35,2 sata sedmično).

Osim toga, vrijeme godišnjeg odmora mora se skratiti: umjesto sadašnjih 43,4 sedmica godišnje, zaposlenici u Njemačkoj ubuduće bi trebali raditi 45 sedmica.

Jedan od načina za povećanje sedmičnog radnog vremena je da se radnicima na nepuno radno vrijeme dopusti da rade više.

  • Mnogi od njih žele raditi više – naglasio je Obst.

Naučnica Alexandra Fedorets iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) izjavila je za “Bild”:

  • Povećanje radnog vremena može imati smisla, ali ovisi o tome gdje tačno. Fokus bi trebao biti na mini-poslovima i honorarnim zaposlenicima .

Prema procjenama za Izvještaj o penzionom osiguranju, plaće za 21 milion penzionera u idućoj bi godini porasle za 5,2 posto na zapadu i 5,9 posto na istoku. Prema sadašnjoj procjeni, 2023. bi također trebalo doći do značajnog povećanja penzija. Na zapadu bi penzije tada mogle porasti za 4,9 posto, na istoku za 5,7 posto, prenosi Raport.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Od Zukorlića se oprostila učiteljica koja je učenicima pustila pjesmu “Ja sin sam tvoj”

(VIDEO) Abazović: Najveći dio stanovništva u Crnoj Gori se osjeća Srbima