in

Duh sjevera u srcu Dalmacije: Nikita Glasnović donijela je dašak svoje rodne Švedske u svoj dom u Splitu

Autopijac.com

Dom splitskog taekwondo borca Nikita Glasnović (25) lijep je spoj Mediterana i skandinavske tradicije u dizajnu interijera. Bijela boja i detalji od prirodnog drveta dominiraju čitavim prostorom, a ovaj profinjeni stil – tipičan za zemlje sjeverne Europe – savršeno djeluje u stanu s pogledom na dalmatinske otoke.

– Prirodni i svijetli tonovi su mi najdraži, a s njima sam u Split donio dašak svoje rodne Švedske – kaže Nikita, koji je odrastao u Malmöu, a prije četiri godine preselio se u Hrvatsku radi sportske karijere i pridružio hrvatskoj reprezentaciji. U međuvremenu se zaljubila u grad podno Marjana i trenutno je ne može zamisliti nigdje drugdje.

Nikita je uredila prostrani stan u blizini plaže Žnjan, koji od prošle godine dijeli sa mlađim bratom Leonom, također članom taekwondo kluba Marjan u Splitu.

– Pored sporta, moja velika strast je i dizajn enterijera. Završio sam specijalni tečaj u Švedskoj, a ovaj dom u Splitu preuredio sam zajedno s majkom – ističe hrvatski reprezentativac.

Dašak kuće

Većina namještaja je od skandinavskih proizvođača. Kuhinja je iz Ikee, a barske stolice potpisuje sve popularnija danska kuća Bolia. Donijela ih je, poput noćnog ormarića u spavaćoj sobi, iz svog bivšeg doma u Malmöu.

– Doneo sam i perzijske prostirke, koje svi u porodici strastveno sakupljamo. Jednu sam kupila za svoj dvadeseti rođendan – kaže Nikita, koja je posebnu pažnju posvetila detaljima. Mnogi od njih povezani su s njezinim roditeljima, ocem Marijom, rodom iz Zagreba, i pokojnom majkom Margitom, čija je porodica iz Bosne i Hercegovine.

Autopijac.com

Tako je gitara njenog oca dobila počasno mjesto u dnevnoj sobi, a u svakoj sobi je barem jedna umjetnička slika Nikitine mame koja je ljetos preminula od zloćudne bolesti.

– Moja majka je najodgovornija za moju ljubav prema dizajnu enterijera jer je bila svestrana umjetnica. Naslijedio sam tu liniju od nje, pa pomalo slikam i dvije godine smo zajedno izrađivali keramičke ukrase. U Splitu, nažalost, to ne radim jer nemam vremena. Pored sportskih obaveza, odnedavno radim u klubu Marjan kao trener kadeta i juniora – nastavlja mlada atletičarka.

Carstvo u kojem uživa

Nikitina ženska ruka najviše se osjeća u kuhinji i kupatilu, za koje kaže da su njeno carstvo. Naravno, i kuhinja je jednobojna – u bijeloj boji.

– Volim da kuvam i svaki dan idem na pijacu. Uglavnom pripremam sezonske sastojke, a dimljeni losos najčešće pravim od švedskih jela, koji se tradicionalno servira sa krumpirom, koprom i creme fraicheom – kaže Nikita, koja je bjelinu kupaonice “razbila” crnom policom za kozmetiku.

Njezin omiljeni kutak u stanu je terasa. Uredila je prostor od dvadesetak kvadrata poput druge dnevne sobe.

– Na terasi ostajem tokom cijele godine, čak i tokom zime, što me posebno raduje jer u Švedskoj to nisam mogla zbog niskih temperatura – kaže Nikita Glasnović, koja je trenutno zauzeta uređenjem svog novog doma. Naime, i njen dečko se zaljubio u Split Olivier Bur, švicarski kuhar porijeklom iz Dominikanske Republike, s kojim je u vezi pet godina. Nedavno su kupili stan u blizini Nikitinog doma na Žnjanu, koji će, kaže Nikita, biti još jedna mediteranska oaza.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Testirali smo hibridni Renault Clio E-Tech: Troši 5,2 litre benzina, dizelaša ne treba oplakivati

Sve je veća potražnja za mirisnim svijećama i difuzorima, atmosfera toplog doma ovih dana je najvažnija