in

Državni revizor razotkrio 446 miliona dinara nezakonitih nabavki Opštine Tutin

Opština Tutin je tokom 2019. i 2020. zaključila ugovore i isplatila više od 466 miliona dinara za nabavku dobara, usluga i izvođenje radova u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, pokazao je izvještaj Državne revizorske institucije (DRI).

U izvještaju, u koji je radio Sto plus imao uvid, navodi se da je Tutin iz budžeta isplatio devet miliona dinara, a da uopšte nije sproveo tendere, iako nije bilo razloga da se javne nabavke ne raspišu.

Polovina tog novca potrošena je na ugostiteljske usluge, kako u Tutinu, tako i drugim mjestima u Srbiji.
Među nepravilnostima koje je državni revizor otkrio navodi se da je lokalna samouprava potpisivala ugovore sa kompanijama čije je ponude morala da odbije jer nisu ispunjavale uslove.

Takođe, Opštini se zamjera i da je tenderskom dokumentacijom postavljala dodatne uslove koji su “diskriminatorski i ograničavaju konkurenciju“, kao i da su pogrešno sastavljali konkursnu dokumentaciju zbog čega ponuđači nisu mogli da sastave valjanu ponudu.

Revizijom je utvrđeno i da je izgradnja i rekonstrukcija ulica, posao vrijedan preko 226 miliona dinara, urađena bez građevinske dozvole, a da su pojedini radovi otpočinjali prije nego su okončani tenderi i potpisani ugovori.

Opština Tutin propustila je i priliku da naplati kazne i penale od izvođača radova koji su prekoračili ugovorene rokove, od kojih su pojedini kasnili i po godinu dana.
Državni revizor otkrio je i da je Opština Tutin zaposlenima u lokalnoj samoupravi tokom 2020. godine nezakonito isplatila 10,3 miliona dinara više nego što je predviđeno.
Oko tri miliona dinara više nepravilno je isplaćeno pravobraniocu i zamjeniku pravobranioca, koji su na te pozicije izabrani iako ne ispunjavaju propisane uslove.

Nepravilno je obračunavana plata i pomoćniku predsjednika Opštine zaduženom za saradnju sa Vladom Srbije, zbog čega mu je nezakonito isplaćeno 466 hiljada dinara više nego što je trebalo. U toku revizije, njemu je prestao radni odnos.

Pola miliona dinara više nego što je dozvoljeno isplaćeno je i zamjenicima sekretara Skupštine Opštine i načelnika Opštinske uprave, koji su na ta mjesta postavljeni iako ne ispunjavaju uslove propisane Statutom i zakonima.
Sa zamjenikom načelnika Opštinske uprave je u međuvremenu raskinut ugovor.
Izvor: Beta

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Dr Đerlek : “SADA JE JASNO DA NAM JE POTREBNA ČETVRTA DOZA”

Svaki grad ima svoje junake – Neko presuđene ratne zločince, a neko svjetske prvake