in

Dokumentarni film “U sjeni minareta”: U genocidu u Srebrenici ubijeno 26 imama

Premijera dokumentarnog filma “U sjeni minareta”, autora Hasana Hasanovića, u organizaciji Javne ustanove “Fond memorijala Kantona Sarajevo” i Memorijalnog centra Srebrenica upriličena je danas u Sarajevu.

Vladala je glad, opšte beznađe, i ono što je davalo nadu ljudima u Srebrenici su vjerski službenici imami koji su oformili vjerski život u polusrušenim džamijama.

– Kada je stanovništvo bilo primorano da bježi u Srebrenicu, proglašenjem Srebrenice ‘zaštićenom zonom UN-a’, nastao je haos, veliki broj civila je stigao u Srebrenicu. Vladala je glad, opšte beznađe i ono što je davalo nadu su ti vjerski službenici imami koji su oformili vjerski život u polusrušenim džamijama. Organizovali su bogat vjerski život gdje su bili brojni kursevi, od učenja arapskog pisma, mektebska nastava… Taj vjerski život je bio veliki oslonac ljudima da preživljavaju glad, neimaštinu, izgubljenu nadu. Bez tog vjerskog života, Bog zna šta bi bilo sa mnogim ljudima. U filmu govore bivši imami, polaznici vjerske pouke. Padom Srebrenice ubijeni su mnogi imami. Ubijeno je 26 imama, a ukupno 29 u regiji srednjeg Podrinja od 1992. do 1995. – rekao je Hasanović.

Jedan od učesnika filma i preživjeli imam Mevludin ef. Hrnjić smatra da će i ovaj film doprinijeti kulturi pamćenja i sjećanja koja nam je svima neophodna.

– Vjerski život u Srebrenici, u momentu kada je ona postala ‘zaštićena zona’, nije utihnuo, nije zamro, nego je nastavio u svom kontinuitetu, a i oživio je u mnogim segmentima. Ja sam jedan od sudionika svih tih dešavanja. Jedan sam od imama u tom vremenskom periodu, radio sam u glavnog džamiji u Srebrenici. Jedan sam od onih imama koji su preživjeli genocid. Na slobodnu teritoriju sam prešao 80. dan, dakle, skoro tri mjeseca je trajao moj put kroz te vrleti Podrinja – ispričao je Hrnjić.

Kako je kazao, jedini je od četvorice imama koji su služili u glavnoj džamiji u Srebrenici preživio genocid.

Izvor:Saff

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Sandžak: PREVARANT SE PREDSTAVLJAO KAO PRIPADNIK VBA I TRAŽIO PARE

“Pazar juniorsi” najbolji na Memorijalnom turniru dr Denis Bošnjak