in

Dok huškaju protiv Srba koji ljetuju u Hrvatskoj, hrvatske marine pune jahti Vučiću bliskih tajkuna

blank
Foto: Freepik/Screenshot

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, političar blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nedavno je prozvao Srbe koji u Hrvatskoj odmaraju u vrijeme kada se obilježava godišnjica vojno policijske akcije Oluja. On, kako je rekao, “nikada neće razumjeti Srbe koji su ovih dana u Dalmaciji, Istri, na ostrvima, na odmoru“.

“Mora da je gadno i prilično neprijatno 5. avgusta biti Srbin u Dalmaciji ili negde na odmoru na Jadranu u Hrvatskoj jer će oni slaviti i govoriti da su pobedili isteravši Srbe. Jedino da se svi zarone. dan, da uzmeš veliku bocu kiseonika, da odeš pod more i da se praviš da se to ne dešava i da su oko tebe veoma pristojni ljudi“, rekao je Vučević.

Ipak, od početka milenija, kada su poduzetnici počeli masovno da kupuju jahte, Paklenski otoci, marina Palmižana i restorani u Hvaru su omiljena odredišta za jahte srbijanskih poduzetnika, sportista i estradnih zvijezda. Neke od ovih jahti su stalno usidrene u Crnoj Gori, ali nije zanemarljiv ni broj onih koje su trajno usidrene u hrvatskim marinama.

Isti odgovor uglavnom stže iz hrvatskih marina, za koje se pouzdano zna da imaju jahte u vlasništvu kompanija iza kojih stoje poduzetnici iz Srbije, i to isključivo zbog Vučevićevih izjava.

“Molim vas da me ovaj put ne pominjete u tekstu. Imamo goste iz Srbije dugi niz godina i oni su odlični gosti i naši prijatelji, ali ne možemo da vam otkrivamo njihova imena“, kažu vlasnici i menadžeri marine.

Neki od srpskih preduzetnika koji imaju vezove u hrvatskim marinama veoma su bliski vladajućim strukturama te zemlje. Posebno se izdvajaju dva imena koja imaju veze sa Hrvatskom, a vezana su za Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, piše Jutarnji.hr.

Autopijac.com

Upada u oči

30-metarska jahta Azimut „Milenijum II” upada u oči prolaznika i šetača. Riječ je o luksuznoj jahti vrijednoj oko osam miliona eura u vlasništvu Ivana Bošnjaka. Bošnjak je sa Stojanom Vujko i Draganom Kilibardom suvlasnik firme KBV. Ta građevinska kompanija, kako tvrde u beogradskim poslovnim krugovima, poslovno je povezana sa svim projektima Srbijagasa, za koje izvodi radove na svim gasnim postrojenjima na Južnom toku, danas poznatijem kao Turski tok.

Bošnjakova kompanija dobila je vrijedne radove i na izgradnji kanalizacionih čvorova, a izvođač je i na najvećem projektu nekretnina u Srbiji “Beograd na vodi”.

Iako je Aleksandar Vučić poznat kao navijač Crvene zvezde, sportski radnici u Srbiji, ali i u cijelom regionu, doživljavaju ga kao velikog podržavatelja rada sportskih klubova. Bez obzira što su Partizan i Crvena zvezda vječiti rivali u nogometu i u košarci, krugovi bliski KK Partizan ne mogu osporiti Vučićevu podršku ni ovom klubu, koji je i za narednu sezonu sastavio spisak vrijedan 10 miliona eura. Osim ljubavi prema košarci, Vučića svakako vezuje i prijateljstvo sa predsjednikom KK Partizan Ostojom Mijailovićem, koji ima 25-metarsku jahtu Azimut, vrijednu oko pet miliona eura, privezanu u marini hotela Le Meridien Lav.

Ostoja Mijailović, 43-godišnji preduzetnik, bio je dugogodišnji član Nove Srbije, koju je napustio prije sedam godina i prešao u Srpsku naprednu stranku. Bio je i u UO FK Partizan, a izjave ovih dana u vezi sa nekim članovima UO ovog fudbalskog kluba u beogradskim krugovima tumače se kao njegova ambicija da kontrolira i fudbalski klub. Mijailović je zapravo više u srodstvu sa bratom Aleksandra Vučića, Andrejem Vučićem. Osim prijateljstva, u poslovnim krugovima se spekulira da Mijailović i Andrej Vučić imaju i partnerstvo u osiguravajućoj kući OMR Group iz Beograda. Doduše, Mijailović je to više puta demantovao. Također, Mijailović je jedan od najuspješnijih predstavnika brenda Jaguar Land Rover u Evropi.

Zepter i Šebulov

Već dugi niz godina na hrvatskoj strani Jadrana nije rijetkost videti jahtu Filipa Zeptera “joiMe“, koja je izgrađena u Kraljevici, a zatim rekonstruirana u NCP-u.

Na otocima srednje i južne Dalmacije skoro cijelo ljeto se može vidjeti jahta preduzetnika Dragana Šebulova, predsjednika Radničkog iz Beograda, Milan Popović je imao vez u marini na području Splita, a Milan Beko, vlasnik kompanije, dugo godina je imao stalni vez u hrvatskim marinama.Worldfin i Luke Beograd. Dragoslav Dika Micić, jedan od vlasnika logističke kompanije MD International, predstavnik Henkela, koji je čest gost restorana na Palmižani, ima vez u marini hotela Le Meridien Lav, a najvjerovatnije čak i kod ovog trenutka njegova jahta je usidrena u uvali u blizini Hvara. Micić, kao i Lajoš Čakanj iz Subotice, koriste vez u Marini hotela Le Meridien Lav. Na splitskom području vez za jahte ima i preduzetnik Miloš Ljuljić. Vlasnik je hotela Srbija u Beogradu i suđeno mu je za aferu Hipo Alpe Adria banka.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Ko od vuka traži da mu čuva ovce, učinio im je veliku nepravdu – SAFF Portal

Albin Kurti: Rizik od sukoba sa Srbijom je visok, Beograd ima podršku Rusije