in

Đukanović: Nemoguće je razumjeti neutralnost prema agresiji

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je ocijenio da je Zapadni Balkan devastiran i da ozbiljno oklijeva kada je u pitanju pravac i strateški kurs, te je ukazao na to da u regionu postoji problem što u nekim državama 80 posto javnog mnijenja podržava Rusiju.

I to nije najgore. Danas je najgore to što postoji razumijevanje za takvo ponašanje, i to me zaista uznemirava i obeshrabruje“, kazao je Đukanović gostujući na Prespanskom forumu za dijalog 2022. u Ohridu pod nazivom “Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi“.

Đukanović je poručio da EU mora ostati zajednica vrijednosti koje baštini.

“Nemoguće je imati razumijevanja za nekoga ko kaže da je neutralan prema agresiji, koja između ostalog, uništava evropske vrijednosti. Pokušavaju dto upakovati kao neku diplomatsku vještinu, ali se ne radi o tome, ovo je stvar morala“, podvukao je Đukanović.

On je kazao da se od EU mora čuti da će otvoriti vrata zemljama koje dijele evropske vrijednosti, te poručio da zemlje Zapadnog Balkana svakako moraju uraditi svoj zadatak.

“Zapadni Balkan mora uraditi svoj domaći zadatak, usporavanje naše politike dovelo je do usporavanja reformi na Zapadnom Balkanu, to je istina. Ali mi ne tražimo nikakvu prečicu do članstva, mislim da bi to bilo apsolutno pogrešno”, kazao je Đukanović.

Autopijac.com

On je istakao da očekuje da Crna Gora ispuni sve uslove i onda uđe u EU, te dodao da bi išta drugačije bilo pogrešno.

Zaključio je da bi EU bez oklijevanja trebala otvoriti pregovore i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ističući važnost vizne liberalizacije sa Kosovom.

Kako je dodao, ruska agresija djelovala je otrežnjujuće na zemlje koje još uvijek nisu članice Evropske unije, kao i na samu EU.

Otrežnjujuće, zato što smo shvatili da se radi o agresiji na evropski sistem vrijednosti, evropskog jedinstva i evropske sigurnosti”, poručio je predsjednik Crne Gore.

On je na zvaničnoj sesiji otvaranja na visokom nivou pod nazivom “Šta nakon rata u Ukrajini?”, ocijenio da se Moskva želi vratiti na geopolitičku poziciju koja je pripadala Sovjetskom Savezu, ali kako je poručio, to je nemoguća misija.

Đukanović je ukazao na to da je zvaničnike EU i NATO upozoravao na poteze Rusije, te se osvrnuo na to da smo u Crnoj Gori “stalno doživljavali rusko ometanje protiv našeg članstva u NATO”.

“Ono što se u Crnoj Gori dešavalo 2016. godine, i ono što se dešava u Ukrajini sada potiče iz istog izvora, samo što su sada brutalniji i koriste brutalnija sredstva”, istakao je Đukanović.

On tvrdi da bi bile potrebne godine da se prevaziđu posljedice ruskog djelovanja i razaranja.

N1

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Sandžak / Nožem prvo napao brata a onda i policajce

Sinovi Emine Jahović i Mustafe Sandala jasno pokazali šta misle o maćehi