in

Direktorka bolnice u Batajnici: Više nema slobodnih mesta

BEOGRAD – U Kovid bolnici u Batajnici ima do 830 pacijenata i više nema slobodnih mjesta, rekla je danas direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukićević i istakla da više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano.
Dodala je da su u ovoj bolnici otvorene dodatne jedinice poluintenzivne i intenzivne njege.

“Imamo samo onoliko slobodnih mesta koliko oslobodimo pacijenta, za 15 minuta će biti popunjena sva mesta koja oglašavamo u grupi”, rekla je Adžić Vukićević za RTS. Ona je istakla da je u bolnicu tokom prethodnog dana i noći primljeno 80 ljudi, a u prethodnih sedam dana 485 osoba. “Pola bolnice su novi pacijenti za samo sedam dana”, rekao je doktor.

Istakla je da više od 95% pacijenata nije cijepljeno, a preostalih pet je cijepljeno s jednom ili dvije doze. “Najčešće se radi o vakcinama koje su bile u februaru i martu i gdje su treću dozu trebale primiti u septembru i oktobru, a u međuvremenu im je pozlilo”, naglašava Adžić Vukićević. Istakla je i da se troše ogromne količine kisika te ocijenila da je to dokaz da se klinička slika pacijenata u ovom valu razlikuje od svih prethodnih.

“Praktično svima koji uđu u bolnicu potreban je kisik, to je najmanje 9-10 litara ili 12-15 litara, a mi imamo pacijente na 50-60 litara. To je velika potrošnja i opterećenje cijelog sistema ”, naveo je ljekar. Ona je takođe istakla da je među hospitalizovanim 21-godišnja devojka, koja je sinoć primljena, kao i 26-godišnji mladić iz Gornjeg Milanovca i 22-godišnji mladić iz Beograda, dok najstariji pacijent ima 91 godinu.

“Prisutni su pacijenti svih starosnih dobi, žene i muškarci su podjednako zastupljeni. “Prije mjesec dana imali smo veću zastupljenost muškaraca nego žena, a ono što je primjetno u posljednjih mjesec dana je porast broja prijema vrlo starih ljudi – gerijatrijske populacije od 1929. do 1939.”, dodala je. Adžić Vukićević apelovao je na građane da se vakcinišu, ocijenivši da bismo u suprotnom bili u “užasno velikom problemu”. “Tri, četiri člana jedne porodice trenutno leže zajedno u sobi”, istakla je ona.

Tanjug

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Još uvijek bez odluke ko će raditi put Novi Pazar – Raška

Bjelopoljcu oduzeta automatska puška