in

Delegacija Univerziteta u Sarajevu obavila hatar – Muftija Zukorlić je bio veliki čovjek

Delegacija Univerziteta u Sarajevu predvođena rektorom prof. dr Rifatom Škrijeljom, prorektorom za nastavu dr. Dženanom Husremović i generalnim sekretarom dr. Kenanom Filipovićem danas je u Novom Pazaru obavila hatar i dala podršku porodici i saradnicima rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića.
Rektor Univerziteta u Sarajevu dr. Rifat Škrijelj kazao da je muftija Zukorlić bio veliki čovjek iza kojeg su ostale značajne institucije koje pripadnike akademske zajednice obavezuju da se Zukorlića uvijek sjećaju po dobru.

– Muftija je bio naš brat koji je stojički nosio bajrak Bošnjaka. Vijest o njegovoj smrti je u Sarajevu odjeknula kao grom iz vedra neba. Moram reći da sam želio da što prije želio da dođemo i da vas podržimo i da znate da je to bio i naš brat i veliki čovjek.
Mi ćemo nastojati kao Univerzitet u Sarajevu da razvijamo saradanju koji smo uspostavili sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru. Iza čovjeka ostaju djela, a iza Muamera su ostala i djela i institucije. Tri su značajne institucije nas kao pripadnike akademske zajednice obavezuju da se njega uvijek sjećamo po dobru.

Jedno je Univerzitet u Novom Pazaru koji je bio prvi Univerzitet koji je jedan Bošnjak osnovao na ovim prostorima i koji je dao priliku da se djeca iz ovih krajeva mogu školovati kod svoje kuće i to je nešto što je najviše mogao jedan čovjek da da za svoj kraj.
Drugo je Bošnjačka akademika nauka i umjetnosti kao odgovor na pokušaj intelektualnog diskriminiranja Bošnjaka u regiji. I treće reformu Islamske zajednice koja je postala jedna od najuspješnijih na ovim prostorima, kazao je dr. Škrijelj. (Sana)

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Raskol unutar SDA Sandžaka

ŠEŠELJ ŠOKIRAO SRBIJU Vjerujem da je muftija Muamer Zukorlić otrovan! / VIDEO