in

Defanzivni stav lekara doprinosi niskoj stopi vakcinacije u Srbiji

Dragan Delić, infektolog, ocjenjuje da niska stopa vakcinacije djece u cijeloj zemlji nije samo posljedica društvenih mreža, već i lekara. “Plaćamo cijenu defanzivnog stava lekara. Oni ne posvećuju vrijeme edukaciji stanovništva, a ako lekari ne edukuju građane, onda se oni edukuju sami, od usta do usta ili putem društvenih mreža, koje su puni naučno neutemeljenih, neprovjerenih i opasnih stavova”, rekao je Delić za Večernje novosti.

Autopijac.com

On je također dodao da su odgovorni i lekari koji nisu specijalizirani u ovoj oblasti, a “dopustili su sebi da komentiraju navodnu opasnost od vakcinacije”, ističući da je autizam odbačen kao komplikacija uzrokovana vakcinacijom.

Prema Delićevim riječima, niska stopa vakcinacije stvara prostor za širenje virusa, te je naglasio da je zadnja epidemija morbila, koja se dogodila prije koronavirusa, uzela 15 života. Najdrastičniji primjeri niskog obuhvata MMR vakcinacijom su Novi Pazar, Novi Sad s 24,4% imunizirane djece, Vladičin Han sa 33,8% i Surdulica sa 42,7%, dok je u još osam opština obuhvat ispod 60%.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

VIDEO / Brutalna masovna tuča ispred cafea Cosmo u Novom Pazaru

Jedna osoba poginula a druga teško povrijeđena u teškoj saobraćajnoj nesreći u tunelu Lokve