in ,

Danas je 28. septembar – Međunarodni Dan Bošnjaka

Autopijac.com

Današnji dan, 28. septembar, obilježava se kao Dan Bošnjaka.

Na saboru, koji je održan u Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija kojom je bošnjačkom narodu vraćeno nacionalno ime – Bošnjak, a maternji jezik ponovo je nazvan svojim pravim imenom. Usvajanjem ove Deklaracije potvrđena je konačno nacionalna zrelost Bošnjaka kao politički suverenog i kulturno posebnog naroda.

Autopijac.com

Podsjetimo, BNV donelo je na jednom od zasjedanja odluku kojom se 28. septembar proglašava za Dan Bošnjaka u Republici Srbiji. Takva odluka, kako je ranije obrazloženo, donijeta je u skladu sa Zakonom o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Statutom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

BNV uputilo je tada zahtjev Vladi Srbije da Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije potvrdi njihovu odluku o proglašenju 28. septembra danom Bošnjaka.

Pored Dana Bošnjaka, nacionalni praznici Bošnjaka u Srbiji su 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 20. novembar – Dan Sandžaka i 11. juli Dan sećanja.

A. N.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Od kasapina do kuvara koji parče mesa naplaćuje 800 evra – kako je Turčin Nusret Gokče postao svetska senzacija

U Priboju potpisani ugovori za zamenu ložišta u individualnim domaćinstvima