in

DA LI JE SKENDERBEG BIO SRBIN ILI ALBANAC?

Odgovor na ovo pitanje moramo potražiti na osnovu porijekla fisa kome je Skenderbeg pripadao.

Georg Kastrioti ili Skenderbeg prošao je janičarsku obuku u turskoj vojsci. Kao voskovođa imao je nadprirodne mogućnosti, što ga je svrstalo u jednog od najboljih u cijeloj turskoj vojsci, s obzirom da je nizao velike uspjehe kao turski vojnik. Skenderbeg je bio iz familije katoličke vjeroispovjesti, i nije zaboravio svoj kraj i svoju familiju. Poslije jednog velikog boja kod Niša, Skenderbeg je riješio da se otrgne od turske armije, i vrati se u svoj rodni kraj, tačnije u grad Kroju u Albaniji, iz kojeg je kao veoma mlad otišao u janičare. 

Povratkom u svoj rodni kraj, organizovao je ustanak protiv Turske, i oslobađanje Šipnije (Albanije) od turske vlasti. Njegova borba za oslobođenje Albanije postala je simbol albanskog naroda. U ljeto 1444., na ravnici Torviola (donje Dibre) ujedinjena albanska vojska pod vodstvom Skenderbega porazila je tursku vojsku koju je vodio Ali Paša. Tijekom slijedećih nekoliko godina Skenderbeg je opet ratovao protiv turske vojske, nižući pobjede (Mokra dolina, Ohrid, Gornja Dibra,…). Stupa u rat s Venecijom zbog razmirica oko tvrđave Danj, te time dobija novog jakog neprijatelja. Rat s Venecijom traje dvije godine i nakon poraza Venecije završava mirom u Lješu kojeg je sproveo Đorđe Pelini. Kako bi ojačao svoju poziciju, Skenderbeg sklapa savezništvo s kraljem Alfonsom V od Aragona, koja traje sve do njegove smrti. Nakon smrti Alfonsa V, Skenderbeg se miri s Venecijom, približava Papi ali ne napušta savezništvo s Aragonom, već održava veze s Ferdinandom I. Kroz cijelo to vrijeme opet se bori protiv Turske, sprječavajući njihovu ekspanziju. Umire od malarije 1468. nakon kratke bolesti.

Nakon njegove smrti, njegovi potomci se povlače u mjestu Medun, gdje su se već bili naselili njihovi rođaci, potomci Marvija Kuqa (Mrnjavčevići) ili Staro-Kuči.

Skenderbeg je pripadao albanskom fisu Kuqi-Berisha, a kao dokaz za ovu tezu potvrđuju dnk-a testovi njegovih potomaka Novo-Kuča sa oznakom E-V13/Z16661!

Ova oznaka potiče iz Egipta, koja nema nikakvu vezu sa slavenskim narodima i ako su njegovi potomci kroz vijekove asimilirali u slavenskom korpusu, dnk jasno potvrđuje kojeg su porijekla.

Na osnovu ovih dokaza može se zaključiti da je Skenderbeg bio Albanac, ilirskog porijekla iz fisa Kuqi-Berisha.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

U Priboju potpisani ugovori za zamenu ložišta u individualnim domaćinstvima

SKANDAL U SJENICI: Sudija sudi sa NANOGICOM