in

Čuvajmo bosanski jezik u dijaspori


Širom svijeta pripadnici naše dijaspore uspjeli su da očuvaju bosanski jezik na različite načine. Bilo da je riječ o njegovanju bosanskog jezika u svojim domovima, putem bosanskih dopunskih škola ili džemata, dijaspora je u velikoj mjeri uspjela očuvati glavni stub svoga identiteta.

Zahvaljujući vrijednim aktivistima, bosanski jezik se uči širom svijeta, gdje god postoji organizirana skupina bošnjačke i bosanskohercegovačke dijaspore. Bosanske dopunske škole kao pokretači ovih aktivnosti postoje od Velike Britanije do Australije, a koliko je našoj dijaspori stalo do očuvanja bosanskog jezika govori i činjenica da se devedesetih godina prošlog stoljeća bosanski jezik učio i na dalekom Islandu, u kojem boravi svega nekoliko stotina naših sugrađana.

Autopijac.com

Danas je bosanski jezik u mnogim evropskim državama priznat kao strani jezik, a čemu su zaslužni naši mnogobrojni aktivisti iz dijaspore koji su uprkos svim svojim obavezama u zemljama kojim žive ostali vezani za svoj maternji – bosanski jezik. Činjenica je da u pojedinim zemljama gdje je naša dijaspora organizirana kroz različite klubove, udruženja ili džemate opada interes za bosanskim jezikom, što je alarm da se aktivnosti u kontekstu privlačenja mladih građana koji imaju bh. porijeklo moraju dodatno poboljšati. Državne institucije Bosne i Hercegovine imaju dužnost da budu na raspolaganju svojim državljanima u dijaspori kada je riječ o osmišljavanju strategija i provođenju istih, a sa krajnjim ciljem povećanja interesa za očuvanjem bosanskog jezika.

Naravno, ključnu ulogu u ovom procesu imaju roditelji, koji svoju djecu moraju ohrabriti i stimulirati da budu opredjeljeni za učenje bosanskog jezika, jer bez jezika nema ni identiteta. Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore, kroz dosadašnje projekte, ali i buduće, nastoji u fokus staviti bosanski jezik kao glavnu poveznicu naših sugrađana u domovini i dijaspori.

Stoga pozivamo sve relevantne institucije, nevladine organizacije i aktivne pojedince da sve raspoložive resurse stave na raspolaganje, a sve u cilju očuvanja bosanskog jezika u svim državama u kojima naša zajednica egzistira, ističu iz Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

Akos.ba

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Cilj je da sva bošnjačka djeca u Sandžaku pohađaju nastavu na bosanskom jeziku

Pleteno carstvo Evice Borčić: Njezini ručno izrađeni pokrivači i jastučići neodoljiv su ukras za svaki dom