in

Crna Gora se bori protiv visokih cijena! MANJE AKCIZE NA GORIVO |

Skupština Crne Gore usvojila je zakon na prijedlog Vlade da se smanje akcize za gorivo, što je ujedno jedan od prvih poteza vlade premijera Dritana Abazovića. Dok se kod naših susjeda smanjuju nameti, u Srbiji akcize i dalje rastu, čime država ostvaruje dodatnu zaradu.

Kako je najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović, akcize na gorivo će se za sada smanjiti za 40 odsto što bi po trenutnim cijenama značilo smanjenje cijene dizela za 21,3 cent a benzina za 26,6 centi, pišu Vijesti.

Za ovaj prijedlog glasao je čak i dio opozicionog Demokratskog fronta.

Što se tiče naše zemlje, iz Vlade i državnog vrha najavljeno je da će biti manje akcize za gorivo, ali realnost ih je još jednom demantovala. Milan Rakić, predsjednik Udruženja vlasnika privatnih pumpi nedavno je dostavio redakciji “Nove” računicu kojom tvrdi da akcize nisu umanjene, već su na istom nivou na kom su bile prije donošenja Uredbe.

To bi značilo da država od akcize zarađuje 59,48 dinara po litru goriva. Ministarstvo finansija i Vlada za sada nisu odgovorili na pitanja koja smo im o ovom pitanju uputili.

Dakle, na osnovu Rakićevog proračuna, da bi cijena evro dizela bila 206,2 dinara po litru, neophodno je da akciza iznosi čak 59,48 dinara, što ukazuje na to da Vlada zapravo nije smanjila akcize, već da su one na istom nivou na kom su bile prije usvajanja Uredbe o ograničenju cijena u februaru.

Nova

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Oglasila se Elma povodom današnje ekshumacije Muamera: ”Preteško je ”

Carina: Vozač autobusa sakrio novac u kanti za smeće