in

ČINI ČUDA: Najzdraviji narod na svijetu jede ovaj hljeb već 2.000 godina

Kamali je tradicionalan Čapati (chapati ili roti) hljeb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2.000 godina.

Ovaj kruh je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini, jer je hranljiv, pa samo 1 ili 2 porcije kamali hljeb smanjit će apetit i učinit će da ne osjetite glad 4 do 6 sati.
Hljeb kruh ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hljebova, a jedan od važnih sastojaka je “glečersko mlijeko”, odnosno mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim sastojcima iz stijena.Recept za Kamali hljeb

Sastojci: 1 šalica brašna od cijelog zrna mljevenog na kamenu ili mješavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna; vrh žličice morske soli ili posoljeni začin od povrća; 1/2 šalice glečerskog mlijeka (mineralna voda).
Priprema: Pomiješajte brašno i sol, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite kruh pospite brašnom, a zatim mijesite dok tijesto ne postane mekano i elastično.
Zavijte umiješeni kruh u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na platni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.
Pripremom ovog recepta dobit ćete oko 10 čapati kruhova.
Izvor CDM

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

KRISTIJAN GOLUBOVIĆ POČEO DA PRODAJE NA PIJACI / Sav taj srpski kriminal

Ibrahimović: Vlada „čisti“ Bošnjake iz institucija,a sa našom dijasporom krenuli su u obračun