in

Cijena peleta 330 evra, Srbijašume optužuju proizvođače, oni kažu – nismo krivi

Ljetnje temperature su uveliko stigle a umjesto toga gdje i kako će se rashladiti, građane više brine da li će tokom zime biti grejanja. Pelet može biti strateški proizvod, smatraju proizvođači ovog energenta. Međutim i njegova cijena raste. Prvi čovjek Srbijašuma za to optužuje proizvođače i predlaže zamrzavanje cijena. Proizvođači odgovaraju da im upravo ovo javno preduzeće nije dostavilo ugovorene količine drveta te da je to jedan od razloga za rast cijena.

Proizvođači peleta vjeruju da bi ovaj energent mogao da napravi revoluciju ukoliko bi se krenulo sa sadnjom brzorastućeg drveća. Kompanija Srbijašume je proglašena za energetsko preduzeće.

Sve samo zvuči kao uspješan početak prevazilaženja energetske krize izazvane ratom u Ukrajini. Stvarnost je ipak drugačija.

Cijene peleta već sada rastu. Tako je u veleprodaji jedna tona oko 240 evra, dok cijena koju građani plaćaju iznosi 330 evra, ali i preko toga – iako nas od grejne sezone dijele gotovo dva godišnja doba.

“Što se tiče sirovine za jednu tonu peleta potrebno je nekih dva kubika. Maksimalno 8000 dinara je potrebno za proizvodnju jedne tone peleta. Količina koju mi usmjerimo ka proizvođačima peleta je dovoljna da se snabdeju svi potrošači trenutno u Srbiji. Možda čak i da malo pretekne”, kazao je v.d. direktora Srbijašume Igor Braunović gostujući na TV Prva.

Optužbe v.d. direktora Srbijašuma da su proizvođači peleta neosnovano podigli cijene su neutemljene i netačne, kažu iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije.

Autopijac.com

Jedan od najvećih proizvođača peleta objašnjava da su od početka godine dobili svega 42 posto drveta od ugovorene količine, a da im Javno preduzeće Srbijašume duguje 40.000 kubika drveta, što je preko 20.000 tona peleta.a
Ovi privatnici koji imaju svoje šume digli su cijene duplo u odnosu na koje mi imamo iz Srbijašuma i prinuđeni smo to da kupujemo da bismo održali kakvu takvu proizvodnju… I s druge strane, dobijamo faktički drvo od Srbijašuma preko nekih posrednika zaslužnih po cijenama koje su iste takve, znači duple. Oni kupuju od Srbijašuma po zvaničnoj cijeni a nama preprodaju po duploj ceni”, ističe vlasnik kompanije “Bio Energy Point” Zoran Drakulić.

Osim već navedenih problema, Drakulić ističe da se proizvođači od početka godine suočavaju i sa poskupljenjem struje za preko 56 odsto.

“Naredna stvar je da su nam svi inputi otišli gore, od rezervnih dijelova do goriva, plastike, sve ono što nam utiče na proizvodnju”, kazao je Drakulić.

Na pelet se u Srbiji greje preko 100.000 domaćinstava a potrošnja je skoro 500.000 tona.

Direktora Srbijašuma viđaju uglavnom preko malih ekrana, jer kako kaže Drakulić, mjesecima ne uspjevaju da sa njim ostvare kontakt.

I jedni i drugi loptu prebacuju u dvorište Vlade Srbije, od koje očekuju da utvrdi istinu i nađe riješenje. Braunović predlaže da se hitno ograniči cijena i izvoz peleta.

“Nećemo sigurno dozvoliti da se neko od državne šume i naše sirovine državne bogati i stiče enormne zarade i ekstra profit, jer to ne bi bilo u redu ni prema građanima Srbije, ni prema državi”, dodao je Braunović.

Izvor N1

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Žena iz Prijepolja teško povređena u stavičnoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj

Policija u automobilu koji je oduzela i pretresala u aprilu, juče pronašla još pet kilograma heroina