in

Četnici su Abdulaha Buljubašića Bubicu živog nabili na kolac, zlikovac se na sudu smijao

Ovih dana će se napuniti 30 godina od smrti Abdulaha Buljubašića Bubice, koga su četnici, na Diviču, živog nabili na kolac. Da. Baš tako. Teško je u to povjerovati, ali to se desilo, objavio je na svom Facebook profilu Mehmed Meša Pargan.

Ovih dana je iz zatvora trebao biti pušten i posljednji ratni zločinac, osuđen pred Specijalnim sudom u Beogradu, za ovaj zločin i zločine u Domu kulture u Čelopeku. Pripadnici jedinice Žute ose, tokom juna 1992. godine, ubili su najmanje 19 civila u Čelopeku, a Buljubašića su satima mučili. Pred sudom je ovaj čin nabijanja na kolac opisan do najsitnijih detalja.

Bio sam 2007. i 2008. godine na tom suđenju u Beogradu i još mi nije jasno nasmijano lice Ivana Koraća, dok je pričao o tome kako je s ponosom to radio, imajući obavezu da nosi barjak, koji mu je predao njegov đed, četnik.

Izvod iz presude za ubijanje Bošnjaka u Domu kulture u Čelopeku

Autopijac.com

Uoči Bajrama, 10. ili 11.06.1992. godine, optuženi Janković je zajedno sa Slavkovićem i nekoliko nepoznatih osoba, izveo na binu Doma kulture u Čelopeku, u kome su bili zatvoreni Muslimani, Fikreta Jahijagića i njegovog sina Valmira, Mehmedaliju Bikića i njegovog sina ili sinovca Šabana, naredio im da se skinu goli i potom da vrše oralni seks među sobom. Optuženi Janković je tom prilikom nožem ubio Hasana Atlića, Sakiba Kapidžića i Fikreta Jahijagića a zatim zajedno sa Ivanom Slavkovićem ubodnim udarcima lišio života Šabana Bikića. Nakon toga, Janković i još jedan vojnik naredili su zatvorenicima da očiste prostoriju i iznesu tijela ubijenih. Leševe su izneli Hasan Halilović, Salih Zahirović, Husein Salihović, Nesib Okanović i Sead Džihić, utovarili u prethodno pripremljeni kamion i zajedno sa nepoznatim vojnicima odvezli se u nepoznatom pravcu, odakle se nikada nisu vratili. Njihova tijela ekshumirana su iz masovne grobnice na Crnom Vrhu.

Takođe, nakon Bajrama optuženi Janković je došao u Dom kulture sa nekoliko pripadnika TO Zvornik i nožem odsjekao penis Zulkanreinu Efendiću i uho Enesu Čikariću, prisilivši ih da ih pojedu. Sljedećom prilikom optuženi Janković je naredio svjedoku G da izađe na binu, da se svuče i da sedne u položaj za molitvu. Kada je svjedok to učino, Janković ga je po tri puta ubo nožem u butninu lijeve i desne noge.

(Saff/Politicki.ba)

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

“Ko je rekao da će Ukrajina za dvije godine uopće postojati na karti svijeta..”

Odrađeno testiranje motoričkih sposobnosti fudbalera Novog Pazara (FOTO)