Centar za dijasporu “Mreža”: Dijaspora nije došla u domovinu da baca smeće
in

Centar za dijasporu “Mreža”: Dijaspora nije došla u domovinu da baca smeće

Centar za dijasporu “Mreža“ reagirao je povodom nedopustivih etika koje su se, kako kažu, pojavile u dijelu javnosti i medija na račun bosanskohercegovačke dijaspore.

“Zbog neprimjerenog čina dvoje pojedinaca krajnje je neprihvatljivo izricati presude čitavoj dijaspori te izazivati pogubnu netrpeljivost“, stoji u saopćenju kojega potpisuje predsjednik ove organizacije Adis Tanović. Njihovo saopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

Autopijac.com

Centar za dijasporu “Mreža”, organizacija specijalizirana za uspostavljanje i razvijanje odnosa između domovine i bosanskohercegovačke dijaspore, upozorava dio medija i javnosti na neprimjerene etikete koje se ovih dana pojavljuju u javnosti.

Naime, snimak supružnika u automobilu njemačkih registracijskih oznaka, koji su bacili smeće u rijeku Usoru, izazvao je niz reakcija javnosti.

Nažalost, opravdana osuda dvoje pojedinaca počela se pretvarati u nedopustiv generalizirajući stav po kojemu se nameće teza da je “dijaspora došla u Bosnu i Hercegovinu da baca smeće“.

Centar za dijasporu “Mreža“ osuđuje ovakvu vrstu etiketa i upozorava da one vode u ksenofobiju i šovinizam te doprinose atmosferi otuđenja koja razdvaja maticu od njene dijaspore koja u Bosnu i Hercegovinu ne dolazi da bi bacala smeće.

Bosanskohercegovačka dijaspora u Bosnu i Hercegovinu dolazi u posjetu svojem zavičaju i rodbini, a njeno prisustvo pritom ekonomski značajno doprinosi domovini.

Centar za dijasporu “Mreža“ skreće pozornost da bi naš zajednički cilj trebao biti približavanje, a ne udaljavanje, množenje naših zajedničkih potencijala, a ne dijeljenje na temelju stvaranja umjetnih razlika.

Stoga je zbog neprimjerenog čina dvoje pojedinaca krajnje neprihvatljivo izricati presude čitavoj dijaspori te izazivati pogubnu netrpeljivost.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Sretno s igračkama: Dvije kreativne žene dizajnirale su originalne i kreativne hrvatske suvenire za sretne ljude

Novi Pazar ‘živne’ kad dijaspora stigne

Novi Pazar ‘živne’ kad dijaspora stigne