Bošnjačka poruka Ružiću: Diskriminacija ili provokacija?
in

Bošnjačka poruka Ružiću: Diskriminacija ili provokacija?

Ministar Ružić je, kako piše beogradski Kurir, najavio oštre sankcije zbog, kako kažu, “provokacije” učiteljice Adele Karaahmetović Melajac, koja je učenicima na času puštala himnu bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji “Ja sin sam tvoj, zemljo”. Kako piše Kurir “Ružić je naglasio i da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.”

Pitamo građane Novog Pazara i Sandžaka koji od termina “produženi boravak” ili “međusmena” im je poznatiji? Svi roditelji učenika u Novom Pazaru znaju šta je to “međusmena”, a veoma mali broj je čuo za “produženi boravak”. Međusmjena u sandžačkim školama postoji kao iznuđeno rješenje tijesnih škola kako bi se djeca smjestila u škole.

Takođe, nigdje u Srbiji ne postoje škole u kojima časovi za osnovce počinju u 10 do 7, kao u mnogim novopazarskim školama. Naprotiv, Grad Beograd i mnogi drugi gradovi i opštine u ostatku Srbije omogućavaju svim roditeljima osnovaca do 12 godina “produženi boravak” u osnovnim školama, u kome djeca ostaju sa učiteljicama koje su angažovane kako bi sa djecom završila sve domaće zadatke u vrijeme dok su roditelji na poslu.

Za to vrijeme u sandžačkim školama roditelji moraju da angažuju nane i dede da uzimaju djecu iz škole, zabavljaju ih i čuvaju dok roditelji rade, ili da koriste pauze za ručak kako bi brzo odveli djecu kući i ostavili ih same dok su na poslu.

Zato pitamo ministra Ružića o kakvoj ravnopravnosti i pozitivnoj diskriminaciji govori? Da li misli na produženi boravak, međusmjenu, nedostatak adekvatnog prostora u sandžačkim školama (nama škole moraju da grade Turci ili Arapi, a da ih otvara predsjednik Vučić)? Ili možda misli na činjenicu da je svih 9 novoprimljenih radnika poreske službe u Novom Pazaru srpske nacionalnosti, pri tome mnogi od njih nisu čak ni iz Novog Pazara, već iz Kragujevca ili Raške? Gospodine Ružiću, pozitivna diskriminacija bi bila kad bi svih 9 novozaposlenih u poreskoj službi bili bošnjačke nacionalnosti, kako bi se makar malo ublažio očigledan disparitet zaposlenih na štetu bošnjačkog naroda u državnim institucijama u Novom Pazaru i Sandžaku.

Ili je možda, principom “Okamove britve”, najočigledniji razlog onaj pravi, odnosno režimski mediji su dobili instrukcije da “od muhe naprave slona” i skrenu pažnju srbijanske javnosti sa ozbiljnih problema na jednu od najboljih učiteljica u Srbiji, a bošnjačku nacionalnu manjinu od žrtve očigledne diskriminacije pretvore u besomučne dželate?

Kako se praktikuje produženi boravak u ostatku Srbije možete pogledati na ovom linku: Produžen boravak đaka

Autor Redakcija Sandžak Danas

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Liban: Vernici se molili ispred benzinske pumpe usred nestašice goriva

Liban: Vernici se molili ispred benzinske pumpe usred nestašice goriva

Libijac optužen za ubistvo Sandžaklije Berovića u Sarajevu

Libijac optužen za ubistvo Sandžaklije Berovića u Sarajevu