in

Blago iz vitrine: Jedinstveni ručno oslikani komadi koji će unijeti dah prošlosti u vaš dom

Autopijac.com

Hvala za Valentini Sheb (42) iz Svetog Ivana Zeline u ispijanju kave, jednom od omiljenih jutarnjih rituala, može se uživati ​​u pravim malim umjetničkim djelima. Naime, kao dio brenda Odeata, više od osam godina izrađuje funkcionalna jela za svakodnevnu upotrebu, vrlo prepoznatljivog stila i po potrebi personalizirana.

Ovaj grnčar i umjetnik gline počeo je raditi prije dvije decenije iz čiste znatiželje. Tehniku ​​proizvodnje i proizvodni proces naučila je na nekoliko kurseva i privatnih predavanja, a mnogo je toga, kako kaže, proizašlo iz njenog neovisnog istraživanja.

– Dešavalo se da sam sve više vremena provodila stvarajući razne predmete, eksperimentišući, istražujući i ta me upornost spontano dovela do osnivanja brenda, koji danas ima više od deset hiljada sljedbenika na društvenim mrežama – kaže Valentina i dodaje da je proces izrade čaša ili neki drugi predmet traje desetak dana, a sve započinje modeliranjem.

Pročitajte takođe: Učimo vas kako napraviti kokardu: Uz Anu Hrgovčić lako možete pronaći prekrasan ukras za svoj prostor

Pažljivo ukrašeno posuđe

Autopijac.com

– Nakon toga slijedi sušenje, koje ovisi o veličini samog predmeta, i traje oko tjedan dana, kada se prvo pečenje odvija na oko tisuću stupnjeva u specijalnim keramičkim pećima. Nakon deset sati paljenja i 14 sati hlađenja, predmet je spreman za nanošenje boje i glazure, inače moj omiljeni dio postupka – kaže Valentina, koja tada u potpunosti može izraziti svoju kreativnost.

Potom se postupak pečenja ponavlja još jednom nakon nanošenja boja i glazura, i konačno, ovisno o dizajnu, Valentina nanosi 24-karatno zlato na predmet koji se topi na 730 stepeni, 15-satni postupak.

– Najzahtjevniji je dio poštovati postupak i biti strpljivi jer žurba i preskakanje postupka mogu biti kobne za predmet – kaže Valentina, koja obično koristi bijelu glinu, a sve oblikuje na kolu, u gipsanom kalupu ili ručno izrađuje modele .

– Svi predmeti su jedinstveni jer ih ručno slikam jarkim glinenim bojama guste teksture, kao i bojama za keramiku koje mi daju specifičan efekt vode, po čemu sam prepoznatljiva već godinama – kaže Valentina, posebno ponosna što se uskoro preselila iz male radionice na periferiji grada, u prirodi i gustoj šumi, što joj je oduvijek bila najveća inspiracija u radu.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Ivanka Trump i njen suprug više nisu podstanari! Otvorili su vrata svoje nove kuće: Zavirite u čak šest spavaćih soba

(VIDEO)Njemačka / Sandžačka svadba i dolazak svatova kod Nusreta Balića

(VIDEO)Njemačka / Sandžačka svadba i dolazak svatova kod Nusreta Balića