in ,

BiH: Narodna skupština RS-a sutra o vetu Dodika na zaključke i odluke Predsjedništva BiH

Sjednica se održava na zahtjev člana Predsjedništva BiH koji je više odluka i zaljučaka donesenih 18. oktobra proglasio veoma štetnim po vitalne interese RS-a.

Kolegijum Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) odlučio je danas da će 23. posebna sjednica parlamenta započeti u srijedu u 12 časova, javlja Anadolu Agency (AA).Zahtjev za održavanje sjednice podnio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je odluke usvojene na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra, proglasio veoma štetnim po vitalne interese RS-a te pozvao poslanike da u roku 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas.

Poslanici će se prema predviđenom dnevnom redu od jedne tačke izjasniti o više zaključaka i odluka koje je Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne interese RS nakon što su usvojene bez konsenzusa. U pitanju su zaključci o otvaranju Ambasade Republike Azerbejdžan u Sarajevu, o otvaranju kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u gradu Banjaluka, te odluke o davanju agremana ambasadoru Republike Bjelorusije za BiH i Dominikanske Republike za BiH sa sjedištem u Švajcarskoj.

Sporna je i odluka o prihvatanju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnosi na Sporazum u oblasti odbrambene industrije, kao i odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala.Biće razmatran i Dodikov veto na odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske, te o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja dopuna ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima i o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o posudbi između Republike Austrije i BiH.

Osim toga biće razmatrana i odluka o davanju odobrenja za potpisivanje Zajedničke izjave država nasljednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije o implementaciji projekta digitalizacije arhivske građe bivše SFRJ.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Užas u Bijeljini: Dječak poginuo, roditelji teško povrijeđeni, oba vozača pobjegla

SAD se oštro protive novom širenju jevrejskih nelegalnih divljih naselja na Zapadnoj obali