in

BiH i Srbija ponovo na njemačkoj listi visokorizičnih zemalja – Sandzaklive.rs

Njemačke vlasti vratile su Bosnu i Hercegovinu na listu visokorizičnih zemalja te će od nedjelje biti otežan ulazak u ovu zemlju.

Mjere predviđaju da osobe koje nisu vakcinisane ili preležale koronu će morati u karantin.

Pored Bosne i Hercegovine na listu zemalja sa višim rizikom infekcije od koronavirusa, vraćene su, između ostalih, Srbija, Sjeverna Makedonija, ali i zemlje Evropske unije kao što su Francuska, Austrija, Litvanija, Bugarska, kao i druge države sa više strana sveta.

Što se našeg regiona tiče Hrvatska je na listi visokorizičnih zemalja od 24. oktobra prošle godine, Crna Gora od 15. avgusta, a Slovenija od 26. septembra.

Od nedjelje svi putnici koji žele ući u Njemačku morat će da se registruju elektronski, a moraju da imaju certifikat o vakcinaciji, ili o preležanoj bolesti izazvenoj koronavirusom ili negativan test.

Vakcinisani i izliječeni ne moraju u obavezni desetodnevni karantin. Osobe koje, nisu preležale koronu i nisu vakcinisane, mogu se osloboditi izolacije najranije petog dana testiranjem na koronu.

Nevakcinisana djeca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mjere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Automobilom naleteo na stado, usmrtio 17 ovaca i 2 psa, čobana teško povrijedio (Video)

Vučić: Zamolio sam Dodika da se vrate u institucije u BiH