in

Banka uzimala pare sa računa | Info

Od kako onlajn plaćanje koristi sve veći broj građana, češće dolazi do pritužbi i nepravilnosti.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Među brojnim korisnicima onlajn usluga,  koje svakim danom postoje sve popularnije, je i M. R. iz Vrnjačke Banje koja je Narodnoj banci podnela pritužbu. Ona se požalila na rad banke u kojoj ima tekući račun nakon što je primetila da joj naknadu za osiguranje po stambenom kreditu, koju treba da plaća jednom godišnje, banka naplaćuje svakog meseca i to skoro dve godine, prenosi Kurir.

“Korisnica M. R. iz Vrnjačke Banje podnela je pritužbu zbog toga što joj je banka naknadu u dinarskoj protivvrednosti iznosa od 3.000 dinara naplaćivala trajnim nalogom svakog meseca, po osnovu polise osiguranja građevinskih objekata domaćinstva i stvari po ugovoru o stambenom kreditu, umesto naplate jednom godišnje, kako je ugovoreno”, navedeno je u najnovijem Izveštaju o rezultatima rada Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS.

Narodna banka kao razlog za ovakav propust je navela grešku zaposlenih. “Banka je navela da je zaposleni u banci pogrešio prilikom otvaranja trajnog naloga, kada je, umesto da se nalog realizuje jednom u 12 meseci, postavljeno da se realizuje svakog meseca” navedeno je izveštaju NBS.

Dodaje se da je banka korisnici vratila iznos koji je preplatila 67.909 dinara. To je oko 580 evra, a tolika pretplata znači da je gospođi iz Vrnjačke Banje banka greškom naplaćivala naknadu za osiguranje 22 meseca, odnosno skoro dve godine.

Iz NBS navode da je pored preplate, banka korisnici M.R. vratila i iznos na ime kursnih razlika i zakonske zatezne kamate.

“Ukupan materijalni efekat za korisnicu je oko 100.000 dinara”, navedeno je u izveštaju NBS. Slučaj ove klijentkinje M.R. samo je jedan od nekoliko primera grešaka banaka ili nefer prakse koje je NBS obelodanila u objavljenom dokumentu.

“Najviše pritužbi korisnika odnosilo se na postupanje banaka, i to u vezi s korišćenjem kredita i platnih kartica, kao i izvršavanjem platnih transakcija”, stoji u izveštaju u kome se precizira da je u periodu od 2019. do 2021. godine NBS rešila 3.402 pritužbe koje su se odnosile na postupanje banaka, od čega je 925 pritužbi rešeno u korist korisnika (27,2%).

(MONDO/Kurir)

Eko

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Hrana koja produžava i skraćuje život

Bager kopao oko kuće Darka Šarića