in

Azerbejdžan spreman osigurati gas za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije države, za koje je konstatovano da su bratski i prijateljski.

Džaferović je kazao da Azerbejdžanu želi uspjeh u rekonstrukciji i obnovi Karabaha, u implementaciji sporazuma nakon proteklog rata, te u zaštiti svog teritorijalnog integriteta u skladu s međunarodnim pravom. Razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje a posebna tema bila je saradnja u oblasti energetike.

Aliyev je istaknuo da je Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa, nakon što bude završena izgradnja Jadransko-jonskog gasovoda.

Autopijac.com

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je da je Bosna i Hercegovina zainteresovana za snabdijevanje gasom iz Azerbejdžana kroz izgradnju priključka na Jadransko-jonski gasovod, te da će o ovome razgovarati i sa zvaničnicima Evropske unije, koja je uključila Zapadni Balkan u svoje strateške planove o diverzifikaciji dotoka energije, odnosno smanjenja zavisnosti od gasa iz samo jednog izvora.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je u posjeti Azerbejdžanu gdje učestvuje na 9. globalnom Baku forumu.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

DEMANT USAMEA: Strani obducenti jesu uzeli uzorke, porodica finansira te analize

Gurdijeljac, Toskić i Hasanović ostvarili pobede u Loznici