in

Autori poruke “kolji balije” se amnestiraju i podstiču na širenje mržnje i straha

Medžlis Islamske zajednice Doboj najoštrije osuđuje izlive šovinizma, prijetnji i zastrašivanja koja su nacionalističkim porukama uupućena prema Bošnjacima u naselju Pridjel Gornji ali i u samom gradu Doboju.

Prijeteći grafiti “Kolji balije” i “četiri S” ispisani su na podvožnjaku u selu Pridjel Gornji, u kojem žive Bošnjaci, povratnici. Grafiti koji također uznemiruju nesrpsko stanovništo osvanuli su i u gradu Doboju. Grafitima autori poručuju da se ne odriču Ratka Mladića, za genocid osuđenog ratnog zločinca.

– Nedvosmisleno je riječ o vjerskoj i nacionalnoj netrpeljivosti koja se nažalost u posljednje vrijeme sve više i sve češće ispoljava kroz ovakve poruke zbog čega se Bošnjaci danas u Doboju osjećaju ugroženo i ne osjećaju se sigurno – navedeno je iz MIZ Doboj za Preporod.info u reakciji na prijeteće grafite koji su jučer ujutro osvanuli u Doboju i prigradskom naselju Pridjel.

Dodaju da takvih grafita ima na više mjesta u samom gradu.

– Izražavamo bojazan da ovakvi kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja sigurnosnog stanja u Doboju i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja – upozoravaju iz MIZ Doboj.

Nadležni tužilac je navedeno djelo okvalifikovao samo kao oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

– To je apsurdno jer se u takvim okolnostima autori ovakvih šovinističkih poruka amnestiraju od odgovornosti i samim tim indirektno podstiču da nastave širiti strah i mržnju. S tim u vezi pozivamo sve nadležne, političke i pravosudne, institucije da pravovremeno i efikasno djeluju kako bi se počinioci otkrili i adekvatno sankcionisali, kako bi se ubuduće spriječili ovakvi “incidenti” – istakli su.

Autopijac.com

Iz Medžlisa napominju da vrijednosti suživot i tolernacija koji se promovišu u gradu Doboju nemaju alternativu i moraju biti praktično zaštićene kako ne bi ostali samo slovo na papiru.

Bošnjaci koji žive u Gornjem Pridjelu u entitetu RS zabrinuti su i razočarani zbog ovog događaja, rekao je Harun ef. Arnaut, imam u Pridjelu.

– Živjeti među populacijom koja na ovaj način iskazuje svoje razmišljanje i mišljenje o Bošnjacima nije lahko. Iako pretpostavljam da je ovo djelo osoba koje su mlađe životne dobi, znamo da je to odraz kućnog odgoja. Džematlije i mještani Pridjela Gornjeg s kojima sam uspio razgovarati pokazali su zabrinutost i jednu dozu razočaranosti ovim grafitom, jer ga ni na koji način nisu isprovocirali, ili bilo šta drugo uradili kako bi izazvali netrepeljivost prema košijama srpske nacionalnosti – kaže efendija Arnaut..

Upozorio je da su Bošnjacima ovakve poruke i ranije upućivane na sličan način.

– U Doboju kao imam radim četiri i po godine od toga više od godinu dana sam na službi u Pridjelu Gornjem i znam da ako se iko zalaže za suživot i toleranciju, to su Bošnjaci, a na kraju kao vid zahvalnosti dobiju ovakve poruke. Također, ovo nije prvi put na području Doboja da u mjestima u kojem živi bošnjačko stanovništvo osvanu ovakve poruke i ovakvi grafiti – naveo je Harun ef. Arnaut.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

TEŽAK UDES KOD PAZARIŠTA: Audijem se zakucao u kamion sa sladoledima, dvoje povrijeđenih

Pazarci ”razbili” Radnički u Nišu – Pogledajte golove (VIDEO)