in

Apoteke UPOZORILE! Obustavićemo izdavanje lijekova na recept

Milijarde dinara Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno država Srbija, duguje apotekama, domovima zdravlja, bolnicama, za nabavku lijekova, medicinska pomagala, tendere, a ako uskoro ne isplate sav taj novac, neće više biti izdavanja na recept, sve ćemo morati da naplaćujemo, revoltirano za Nova.rs priča Nataša B., vlasnica pet apoteka, kojoj država za refundaciju duguje oko 10 miliona dinara.

Poslednja uplata RFZO-a bila je u maju, a tada su ustanovama izmirili dug iz februara. Međutim građani se razboljevaju svakoga dana i dnevno se izda na hiljade recepata, sa kojima pacijenti odlaze u apoteku očekujući da lijek dobiju besplatno. Ipak, nabavku tih medikamenata neko mora da plati.

“Taj neko smo mi, vlasnici apoteka, koji se sad zadužujemo u bankama, kako bismo uspjeli da platimo sve nabavke, ali i plate za radnike i sve ostale dažbine koje su ogromne. RFZO kasni sa uplatama za recepte i za pomagala, koja smo izdali pacijentima i već platili dobavljačima, očekujući da ćemo od Fonda dobiti novac. U junu dinara nismo vidjeli, a evo već je kraj mjeseca. Poslednja uplata bila je u maju kada su nas isplatili za februar. Kako da platimo plate zaposlenima? Od čega da platimo kirije? Porez?” pita Nataša, koja je, zbog straha od inspekcija i dodatnih problema koji je mogu zadesiti zbog optužbi na račun Fonda i države, zamolila da ostane anonimna.

Dobavljači apotekama ne tolerišu kašnjenje, oni gube rabate, a u ugovoru sa Fondom piše da su dužni da im plaćaju na 60 dana.

“Možda bi neko mogao da pita predsjednika Vučića, kad već priča o povećnju penzija, helikopter parama i kako je sve u Srbiji divno, i da država ima para, zašto nam ne isplate ono što nam duguju?” besna je Nataša.

Dobiti odgovor od Fonda, ističe ona, ravno je nemogućoj misiji.“Kao apoteke nemamo nikakav kontakt sa Fondom, ne postoji osoba koja sa nama komunicira, koja bi nam se obratila i objasnila šta se dešava. Farmaceutska komora Srbije slala je dopis RFZO-u, u kojem su zahtevali da znaju zašto kasne sa isplatama i kada ćemo dobiti novac. To je bilo prošlog mjeseca, a od tada nismo čuli odgovor. Nemamo nikakve informacije, a građani iz dana u dan dolaze sa receptima i mi izdajemo lijekove koje smo platili, a ne znam više odakle. Novac bacam u bunar, tako se osjećam“ kaže naša sagovornica. Država za recepte i pomagala duguje ne samo privatnim, već i državnim apotekama, ali i domovima zdravlja i bolnicama.

Autopijac.com

„Problem je i sa veleprodajom, jer duguju zdravstvenim ustanovama za tendersku robu, a duguju i fabrikama. Oni apsolutno ništa nikome više ne plaćaju!“ naglašava Nataša.Duguju novac za mart, april, maj, a u pitanju su milijarde dinara za sve apoteke.

„Vlasnica sam pet apoteka, a dvije su u dva sela u Srbiji i to su male apoteke, tako da ja nemam troškove kao veliki lanci. Međutim i meni, koja sam ‚mala‘ u ovom poslu, za recepte koje smo dobili, država duguje više od dva miliona mjesečno, znači oko 10 miliona duga imaju samo prema meni, a možete da zamislite koliki su onda dugovi velikih apotekarskih lanaca. Dogovor sa Fondom je bio da do 10. juna isplate dugovanja za mart, a do 10. jula za april. Međutim, još ništa od toga nisu platili“ priča vlasnica apoteka. Sve ozbiljniji finansijski problem, apoteke regulišu preko kredita.

„Hranim desetoro ljudi i njihove porodice. Juče sam podigla kredit u banci kako bih isplatila plate ljudima. Koleginica ima 10 apoteka, a u Fondu joj je zarobljeno 40 miliona dinara. Ima u našoj zemlji dosta apotekarskih lanaca koji su politički otvarani, gdje vlasnici nemaju veze sa farmacijom i oni verovatno dobijaju novac nekim sivim putevima. Suština je što ne znamo šta će biti u narednom periodu, koliko će ovo kašnjenje da traje. Niko nam se ne obraća, niti nam govori kako da se organizujemo i šta da radimo” kaže Nataša. Ako se ovako nastavi, apoteke će obustaviti izdavanje lekova na recept. „Plašim se da ako nam uskoro ne isplate šta nam duguju, nećemo moći da izdajemo lijekove na recept. Pa kad dođe penzioner u apoteku sa receptom, moraćemo da mu kažemo da plati, jer nema drugog riješenja. Ako iz Fonda odgovore da nemaju para, onda se to ne uklapa sa onim što slušamo svaki dan od predsjednika. Kako ima novca za mlade, za povećanje penzija, za vaučere… a nema za lijekove? Mi smo taj novac zaradili“ naglašava naša sagovornica.”Predsjedniče, zašto ne izmirite dugovanja prema apotekama, domovima zdravlja, bolnicama, pa onda dijelite po 100 evra mladima, povećavate penzije starima i dajete vaučere za godišnje odmore?” pitaju apotekari. Iz RFZO-a na pitanja Nova.rs o dugovanju prema apotekama, nisu odgovorili do zaključenja ovog teksta.

nova s

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Zašto moramo znati ko je pop Maca? – SAFF Portal

Vulin o crnogorskim poslanicima: Sram ih bilo, ne znam šta traže u Srbiji