in

Albanija prekida sve diplomatske odnose sa Iranom zbog cyber napada

blank
Foto: EPA

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je cyber napad koji se desio 15. jula 2022. godine bio od države organizovana agresija i podržan od strane Islamske Republike Iran.

“U suradnji sa specijaliziranim partnerskim agencijama za digitalnu borbu protiv terorizma, koje su dovele svoje timove u Tiranu, bilo je moguće , bez ikakve sumnje, otkriti da napad na Albaniju 15. jula nije bio operacija pojedinaca ili nezavsnih grupa u svijetu organiziranog cyber kriminala, već državna agresija,” kazao je Rama.

Rekao je kako je analiza pokazala da je cyber agresija bila organizovana od strane Irana koji je četiri grupe uključio u napad na Albaniju. Jedna od angažovanih grupa je kako tvrdi Rama već poznata po svojim napadima na Izrael, Saudijsku Arabiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt i Kipar.

Autopijac.com

Kao odgovor vlada Albanije donijela je odluku da prekine diplomatske odnose sa Iranom. Od ambasadora Irana u Albaniji i čitavog osoblja ambasade zatraženo je da napuste teritoriju ove države u naredna 24 sata.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Ispitaj prijatelja prije nego što ti zatreba, jer se prijatelj postaje nakon iskustva i provjere

Erdogan: Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane