in

Ahmed Imamović snimio film “Umri prije smrti”: Islamska filozofija koju razumije cijeli svijet

Autor: Merima Čustović

Sufijska mudrost utkana je u novi film reditelja Ahmeda Imamovića, a naziv, za sada još uvijek radne verzije – “Umri prije smrti”, govori o potrebi čovjeka da preispita svoja djela i postupke dok je živ.

I to je zapravo radnja filma, otkriva Imamović za Faktor, koji potpisuje i scenario zajedno s Draganom Komadinom.

– Film govori o mladom čovjeku koji je nadobudan, koji misli da u životu ima sve, a onda u jednom momentu dolazi vijest da je smrt stvarno blizu. Tada on odlučuje da pospremi stvari, obračuna se sa samim sobom, sa svojom prošlošću i svim, u danima koji su mu ostali. Tako da dolazimo do tog momenta da čovjek treba umrijeti prije smrti, jer sa ovog svijeta odlazimo samo sa svojim djelima – ističe Imamović.

Iako i naš popularni muzičar Dino Merlin ima pjesmu istog naziva, Imamović pojašnjava da mu to nije bila dodatna inspiracija.

– Pjesma nije inspiracija, ali i ja i Dino jesmo imali istu inspiraciju koja je dio islamske filozofije i tradicije. Govorimo dakle o istim stvarima, da čovjek prije odlaska na onaj svijet treba da svede račune sa samim sobom na ovom svijetu – pojašnjava Imamović.

Autopijac.com

Snimanje filma koji je koprodukcija BiH, Hrvatske i Turske traje godinu, a pripreme i duže.

– U principu proces jako dugo traje. Imali smo planove puno prije, desio se prvi val korone, pa nam se za godinu sve pomjerilo, a onda smo prije godinu krenuli u realizaciju snimanja jer smo pripreme davno završili. Također, glavni glumac Adnan Hasković, koji je brilijantno odigrao ulogu, imao je tri puta fizičku transformaciju. Film ima četiri poglavlja. Sa neke svoje standardne kilaže morao je skinuti nekih 17 kilograma, pa onda je mora povećati za 5 do 6, da bi se na kraju vratio u normalnu kilažu. Što se tiče snimanja sada je sve gotovo, mada je film u postprodukciji, davno je završena gruba montaža, krenulo se u obradu tona, komponuje se muzika – dodaje Imamović.

Izvor Faktor

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

-1 Points
Upvote Downvote

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Albanac svakog dana već 4 godine hrani bolesnu djecu u Vranju: U pekari rade i Srbi

VIDEO KOJI JE ZAPREPASTIO SVIJET: Čovjek je izvadio strijelu iz krokodilovog oka a onda ČUDO