in

Aerodrom u Trebinju je nova Putinova igra na Zapadnom Balkanu

Piše: Fikret MEHOVIĆ

U izvođenju vojnih operacija na tlu drugih zemalja poslije onesposobljavanja protuvazdušnih sistema odbrane zauzimanje civilnih ili vojnih aerodroma smatra se ključnim za uspješno izvođenje misije. Aerodromi bilo da su civilni ili vojni igraju ključnu ulogu jer oni postaji zračni most za dovođenje vojnika, opreme i zaliha. 

Sirijske vlasti pristale su Rusiji dati dodatno kopno i obalne vode prije dvije godine kako bi proširila svoju vojnu zračnu bazu u Hmeimimu. Na ovaj način baza će moći prihvatiti veći broj letjelica. Teritorij, koji se sastoji od osam hektara zemlje i dodatnih osam hektara obalnih voda, bit će dodijeljen Rusiji na privremenoj osnovi i bez ikakvih troškova. Iz baze Hmeimim su izvođeni zračni napadi na protivnike režima Bashara Al Asada. Moskva je također dobila od sirijskih vlasti pomorsko postrojenje Tartus u Siriji, njegovo jedino pomorsko uporište na Mediteranu, koje se koristi još od vremena Sovjetskog Saveza. To je jedina ruska baza na toplom moru. Ta ruska baza nalazi se blizu turske granice koja čini najistočniju tačku NATO granice na Sredozemnom moru koja se proteže odatle sve do najjužnijih djelova španske obale na Sredozemnom moru. To je morski pojas koji je vjekovima britansko carstvo čuvalo od silaska ruske mornarice na topla more a poslije Drugog svijetskog rata tu ulogu su preuzele SAD. Tako da danas osim 23 kilometra obale Jadranskog mora koje Bosna i Hercegovina posjeduje od krajnjeg istoka Turske sve do zapadnih obala Srdozemnog mora Španije pripada NATO savezu. To je najvjerovatnije razlog zašto je EU finansirala većim djelom hrvatski projekat izgradnje Pelješkog mosta koji je koštao enormno a nema neku posebnu ekonomsku isplativost. Ovim snovi o nekoj pomorskoj bazi u Neumu padaju u vodu.

Međutim, Rusija ne odustaje od svojih snova izgradnje ruske sredozemne flote u kotorskom zalivu u Crnoj gori koji je koristila i ratna mornarica JNA. To sada zvuči nezamislivo ali Rusija se nada drugačijem razvoju događaja u svijetu bar u bliskoj budućnosti. Izgradnjom aerodroma u Trebinju koji nema ama baš nikakvu ekonomsku isplativost Rusija želi da osigura dominaciju nad prostorom koji može koristiti za izvođenje svojih aktivnosti. Odlična geografska pozicija Trebinja između divje NATO zemlje i uz blizinu Jadranske obale zadovoljila je Putinove geostratege. Zadatak za ovaj projekat su dobili Putinovi proxy igrači Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Odatle Rusija može preko svojih vojnih radara i raketnih sistema postati opasna prijetnja za NATO savez. S toga je veoma bitno da država Bosna i Hercegovina osujeti ovakve planove. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je povukla saglasnost o suradnji između BiH i Srbije u vezi projekta izgradnje aerodroma u Trebinju što je za svaku pohvalu. SAD investiraju značajan novac u obnavljanje vojnih aerodroma u Albaniji i osnivaju bazu za specijalne operacije  u toj zemlji čime se sigurnost ovih prostora podiže na najveći nivo. Ostalo je samo da Bosna i Hercegovina postane punopravni član NATO saveza.

Izvor:Saff

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

HITNO SE OGLASIO ZELENSKI, PA POSLAO PONUDU PUTINU! Uhvatio mu kuma, pa predložio TRAMPU – ovo niko nije očekivao!

Dobar odziv dobrovoljnih davalaca krvi i u mjesecu ramazanu