in

Admir Suljić spavao pod mostom, danas ima pet firmi /VIDEO/

Admir radi ono što drugi ne žele, a manjak radne snage u Hrvatskoj za njega znači više posla
San o boljem životu odveo je Admira Suljića preko granice – u susjednu Hrvatsku. S posuđenim tenisicama i nekoliko desetaka njemačkih maraka u džepu u Hrvatsku je iz Bosne doselio 2000. Njegov san u međuvremenu je postao stvarnost, objavio je Deutsche Welle.
Admir Suljić osnovao je firmu “Vaš drek, naš kruh”, jedna od njegovih firmi koja se bavi odštopavanjem kanalizacijskih cijevi. Ovaj keramičar po struci dobro slaže pločice, a još bolje marketinške slogane. Taj talenat ga je doveo do poslovnog uspjeha.
– Ja sam postigao da imam besplatnu reklamu. Ne može proći kombi, a da ga ne vide i ne zapamte, rekao je Admir. Ali njegovi snovi o poslovnom uspjehu rođeni su na tvrdom ležaju. S posuđenim tenisicama i s nekoliko desetaka maraka u džepu u Hrvatsku se iz Bosne u trećem pokušaju doselio 2000. godine. “Spavao sam pod mostom. To su bili u principu dani, mjeseci i godina koje se niko normalan ne bi volio sjećati, a kamoli prepričavati”.
Danas je vlasnik pet firmi u Hrvatskoj s ukupno 60-ak zaposlenika.

Unatoč trnovitom putu, vedrinu i smisao za humor nije izgubio. “Pitaju me što sam ostao u Zagrebu. Na to odgovaram da nisam mogao dalje od Bregane s bosanskim pasošem”. Admir radi ono što drugi ne žele, a manjak radne snage u Hrvatskoj za njega znači više posla. Osim hitnih kanalizacijskih intervencija, njegove firme se bave stolarijom i postavljanjem uređaja za hlađenje. No Admir je iskusio i tamnu stranu uspjeha. “Ja Bosanac, što sam došao u Zagreb, u njegovu državu, njemu određivati pravila igre. Taj naš balkanski mentalni sklop, kad ga pogledaš iz stotinu kuteva, ne znaš s čime ga usporediti. Ali općenito u Hrvatskoj onaj čovjek koji se trudi, koji radi, koji stvara, on ima najviše problema”, govori Admir Suljić. Uspješni gastarbajter i na rodnoj grudi širi svoje carstvo, a u Hrvatskoj je prije nekoliko godina prešao na “mirisniji biznis” – otvorio frizerski i kozmetički salon. Ali Admir nikad nije imao problema što se bavi smrdljivim poslom jer kako kaže “Novac ima poseban miris. I svima je privlačan i svima miriše”.
Video snimak mozete pogledat na ovom LINKU.
Izvor Focus

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

SAV NOVAC KOJI SMO ULOŽILI JE NESTAO PREKO NOĆI: Boba o nesreći koja ih je zadesila

Merkel: Crna Gora je najnapredniji kandidat za članstvo u EU