in

11 tuđih pesama koje je Dino Merlin maznuo i predstavlja kao svoje

Za pojam “plagijat” se na našim prostorima, makar kada je o muzici reč, čulo tek osamdesetih godina prošlog veka. Ova reč je latinskog porekla i bukvalno znači “oteti”. Kod nas se odomaćila u popularnoj muzici, i nije vezana samo za narodnu, niti za neke tamo nepoznate izvođače, već se prisvajanjem tuđih dela, nezakonito i neetički, bave i poznati izvođači rok i pop muzike sa prostora bivše Jugoslavije.

Rođen da mazne

Ipak, pobedik u ovoj kategoriji samo uzmi i ništa ne brini je Edin – Dino Dervišhalidović zvani Dino Merlin, po grupi u kojoj je nekada bio frontmen. Ne brini Dino, zauvek ćeš puniti stadione i dvorane, hale i klubove, bićeš ultra mega giga car veći nego Rambo.

Prosto je jako teško, iz njegove bogate diskografije, izdvojiti samo jedan plagijat, pa smo u fazonu, daj to da naređamo koliko pohvatasmo. Elem, možda je Dino, ruku na srce, nekome i platio autorska prava za muziku pesama kojim puni stadione i hale, ali u to zaista nemamo uvid, pa da ne pretpostavljamo.

Dervišhalidović se nije potrudio da na svom sajtu ni zvaničnom Youtube kanalu potpiše izvorne umetnike, prosto, sve je prisvojio za sebe.

Jedan od najvećih hitova Dina Merlina, pesma koju znaju čak i oni koji ga niti vole niti slušaju svakako je “Mjesečina” iz 1989. godine. Ne da je otpevao na muziku UB40, nego sabio. Dobro, oni pevali “Where did I go wrong”, pa je tekst makar njegov. Da uporedimo uratke, šta nam teško:

Dino

Autopijac.com

UB40


Spisak se tu ne završava. U brojnim plagiranim melodijama koje su se nakupile tokom višedecenijskog rada ovog, nesporno odličnog muzičkog umetnika, našle su se i sledeće plagijatorske pesme:

– 1993. Ostat će istine dvije – 1984. Prince “When Doves Cry” I ovo smo izdvojili i stavili linkove, ama, original falsifikata! Ove ostale, ili nam verujte na reč (slovo), ili potražite sami. Ako ništa drugo, zabavno je:

– 1993. Vojnik Sreće – 1990. Londonbeat “I’ve Been Thinking About You”

– 1995. Kad sve ovo bude juče – 1995. Michael Jackson “They Don’t Care About Us”

– 1995. Paša moj solidni – 1987. Luca Carboni “Farfallina”

– 1995. Ne daj me nikome – 1994. Marius Müller-Westernhagen “Es Geht Mir Gut”

– 2000. Godinama – 1989. Youssou N’Dour “My Daughter”
– 2000. Kad si rekla da me voliš – 1997. Tonic “If You Could Only See”

– 2000. Sve Je Laž – 1998. İbrahim Tatlıses “Akdeniz Akşamları”

– 2004. Burek – 1991. Manu Chao “King of Bongo”

– 2004. Subota – 1995. Sezen Aksu “Zalim”
Luftika.rs

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Anku (19) su četnici tukli, mučili i strijeljali, ali su je pisma ocu i bratu učinila besmrtnom

Anku (19) su četnici tukli, mučili i strijeljali, ali su je pisma ocu i bratu učinila besmrtnom

Skandalozno: Bošnjačka djeca moraju obilježavati “Srpsko Jedinstvo”